• NEXUS6
    #110
    Mint azt néhányan írták elég érdekes a cikk. Anno összeállított Drake-formula elemeit változtatgatja, amiből valójban továbbra is csak egy számt tudunk, hogy hány kiba csillag létezik a galaxisunkban (nagyságrendileg). Az, hogy X csillagonként hány körül keringhet bolygó a lakhatósági/folyékony víz zónában azt a nagyszámú exobolygó felfedezés ellenére se tudjuk megbecsülni. Azt, hogy átlag hány marad stabil pályán néhány milliárd évig dettó. Na az összes többi élettel foglalkozó tényező, beleértve az is amivel a cikk foglakozik meg szín tiszta szájönszfiksön.

    Megfordítva a kérdést inkább az az érdekes, hogy ha valójában léteznek jelenleg is idegen civilizációk rajtunk kívül a galaxisban ezek képes is hozzánk eljutni, el is jutottak hozzánk (ufo, vagy akármilyen formában) akkor mikor jut el az államok politikai rendszere arra a szintre, hogy bejelentsenek egy minden földi hatalomnál, a Földet biológiai, de akár talán fizikai értelemben is elpusztítani képes olyan erő létezését, amellyel szemben bárbelyik kormányzat gyakorlatilag tehetetlen.
    Szal lényegileg az idegen kérdés szerintem sokkal inkább politikai és kevésbé tudományos (hiszen vagy itt vannak vagy nincsenek, függetlenül attól hogy bárhány elméletet is gyártunk emellett, vagy ez ellen), a hatásuk viszont a társadalomra kétségtelen.