• NEXUS6
    #108
    "Vicc vagy. Van fogalmad arról, hogy mit csinálnak egy erőműben? Hűtok a reaktort! Egy űrhajóban hogyan hűtenéd? Egy atomreaktor simán leolvadna az űrben az űrhajóval együtt. Azt ugye vágod, hogy termikus sugárzással leadni egy reaktor hőjét mit jelentene?"

    Nagyon nem akarlak elkeseríteni, de a 70-es években a russzkik 33 RORSAT/US-A felderítő műholdat küldtek fel BES-5/Topaz atomreaktorral alacsony földkörüli pályára. A reaktorokat a működés végén magasabb pályára juttatták, de az is csak kb. 600 évig biztosítja, hogy nem esnek vissza a légkörbe. Addig össze kell szedni őket. Szal ezen a fejleszzék ki a technológiát kérdésen már rég túl vagyunk. Direkt atomreaktoros rakétameghajtás, vagy nukleáris-elektromos meghajtás dettó. 40-50 éve minimum prototipus szinten létező esetenként részleteiben haszált technológiákról beszélünk.

    Csupán politikai akarat és pénz kérdése (ami egyik sincs valójában) egy nagyteljesítményű mélyűri űrhajó felépítése, amely emberrel, vagy annélkül akár évtizedekig járhatná az űrt, úgy hogy pl egy Föld-Mars-Föld utat néhány hónap alatt meg tudna tenni (és nem évek alatt, mint kémiai rakétákkal).