• Ahoy
    #28
    (Mi a sz.r van SG fórummal? Nem reagál a válasz gombra Chrome alatt)

    Kornan: Érdekes szempont amit írtál... az etikának tényleg két oldala van. Etikus dolog-e vajon korlátozni a tudomány fejlődését? Etikus dolog-e mesterségesen szabályozni mondjuk a robot munkaerőt, vagy az emberi GM-et, hogyha nyilvánvaló óriási haszna is lehet az élet minden területén? Ez olyan, mintha egy törzsnek megtiltották volna, hogy kőbaltát használjon, mivel az elveszi a hagyományos favágók munkáját, mert két csapással kidöntöd a fát.

    Egyik útnak azt tudnám elképzelni, hogy a robotmunkaerőt durván megadóztatnák, és valahogy szétosztanánk a fogyasztói réteg között. Egyszer lehet eljutnánk oda, hogyha mindent robotok termelnének, szolgáltatnának akkor nem lenne fogyasztói réteg sem. Ez már majdnem alapjövedelem, de egyszerűen nincs más lehetőség. Különben Lem: Éden című utópiája (kedvenc könyvem) fog megvalósulni. Automatikusan működő gyárak, értelmetlen termékekkel.

    A másik téma az emberi GM. Az biztos, hogy az emberiség jövője ebben rejlik. Előbb utóbb fel kell készíteni az emberi genomot, mert az emberi evolúció, természetes szelekció megszűnt. Pont hogy képtelenek vagyunk alkalmazkodni a városi életmódhoz, és a 60 év feletti élethez. Nem erre van berendezve a genetikai készletünk egyszerűen, hanem 20-30 éves korra, masszív testmozgásra és vándorlásra. Ha mesterségesen hozzáalakítjuk a genomot a városi élethez, akkor megszűnnének a civilizációs betegségek... Én nem bánnám, hogyha az emberiség kollektív intelligenciáját növelnénk... és nem csak 1-10% lenne az aki a hátán hordja a többi egyszerű ember problémáit. Lehet egy Vulkánihoz hasonló intelligenciára és logikára épülő mesterséges faj jöhetne létre, a mostani TV előtt ülő zombik helyett.