• Kornan
    Ne félj, a kínaiak sem tétlenkednek majd szerintem, bár ott azért úgy halottam van némi ellenállás az ilyenekkel szemben. De ha mást nem akkor a nyilvánosságtól elzárva fognak kísérletezni, megpróbálva létrehozni sokkal jobb embereket. Ezen a ponton még elég sokféle forgatókönyvet el tudok képzelni, de tekintve, hogy már kereskedelmi forgalomba van, valószínűleg nem kell sok, hogy engedélyezzék a genetikai betegségek kezelését, amint sikerül elég nagy biztonságról számot adni. Nem feltétlen kerül majd sokba, hiszen már több cég alkalmazza, lesz verseny közöttük. Mire eljutunk oda, hogy egészséges embereket kezeljenek, addigra már eléggé kiforrottá is válik és az árak is sokkal alacsonyabbak lesznek. Ha eljutunk oda. Komoly etikai kérdéseket vet fel, de az is ha nem alkalmazzuk. Könnyen elképzelhető, hogy egy GM ember sokkal több jót tudna tenni, pl orvosként. Van jogunk meggátolni ezt? Ha egyszer találnak pl olyan géneket, amik lehetővé teszik, hogy lassabban öregedjen valaki. Van jogunk megszabni, hogy ki meddig élhet?Hol a határ betegség és pl hátrány közt? Mi az a határ, aki valahonnan pl törpe növésű és nem csak szimplán alacsony? Akkor alacsony embereknek nem engedélyezzük, hogy javítsák a gyerekeik magasságát, ha szeretnék?

Mezőgazdaság és az energiatermelés is jelentős változásokon mehet át. Talán sikerül olyan egyszerű életformákat létrehozni, amik könnyen állítanak elő szintetikus húst és nem kell állatokat tenyészteni vagy csinálnak olyan növényeket, amik nagyságrendekkel jobbak üzemanyag termeléshez. Ezek már belátható időn belül megvalósulhatnak.

Szerintem bőven lesznek még komoly felfedezések az évszázadban. :D Valódi mesterséges intelligencia szólna a legnagyobbat, de a molekuláris nanogépek lehetőségei is a képzelet határait súrolják. A jövő itt van. És tényleg, némely technológia rettentő veszélyeket hordoz magában, nyitott szemmel kell járnunk, hogy elkerüljük a legrosszabb forgatókönyveket.