• Ahoy
    #24
    Ó pedig ha tudnád :) Lehet már olvasták tőlem párszor itt vagy iponon az ugorja át a mesét.
    Utólagos génmódosítás nagyon is realitás. Sőtmitöbb tök egyszerű az egész. Nem mennék bele a technikai részletekbe, de lényegében arról van szó, hogy nem patogén adeno/retro/lentivírussal, lehet nagyon célzottan sejteken GM-et végezni. Ehhez meg kell tervezni egy olyan vektort ami alapján aztán támadnak a vírusok. Ez egy nagyon bevett általános művelet manapság, jelenleg főleg neurobiológiai kutatáshoz használják. Pl megfertőznek a patkány agyában bizonyos sejteket, beléjük ültetnek fényérzékeny csatornákat, és így bizonyos lézerfényre ingerelhetőek lesznek. Lehet még befolyásolni nagyon specifikusan a sejtek alakját, és még egy sor másik dolgot. A KOKI-ban csinálnak itthon is ilyen egereket. Illetve volt emberkísérlet is a szemészeti klinikán, ott a Stargardt szindrómát, egy genetikai retina betegséghez végeztek tanulmányt, hogy a retinát fluoreszcensé téve mi történik. Ugyanis a genetikai betegségek utólag javíthatóvá válhatnak, célzottan pl lentivírussal.
    Egyetlen probléma ezzel, hogy az immunrendszer megtámadja, tehát ha világos szemet szeretnél, akkor ha nincs szupresszálva a rendszer akkor megtámadja a génmódosított sejteket. Persze erre jövőben lehet megoldás.

    Tudjuk például egészen pontosan a hidegvérű agresszió agyi pályáit. A másik agresszió amikor a patkány el akarja űzni a támadót. A hidegvérű viszont a végső megoldás, tudatosan meg akarja ölni az illetőt torokra és lágy részekre harapva. Ez teljesen más pályát aktivál és pl a kicsinyek védelmét szolgálja.
    Kimutatták, hogy szociológiai és pszichiátriai hatások ezt a pályát teszik aktívvá gyerekkori traumák hatására. Ezért válik a rossz körülmények között felnövő kisfiú hiperagresszívvé, és gondolkodás nélkül nyakon fog szúrni. Bőven benne van a genetika és a putri hatása is.

    Nos ezt a pályát véglegesen kilehetne ütni az emberekből, akkor akár teljesen megszűnhetne az utcai erőszak. Viszont sok olyan dolgot ami már strukturálisan kialakult, nehezen tudjuk génmanipulálni. Bár nem lehetetlen egy nagyobb vázizomrendszer, vagy a hippokampusz neurogenezis felturbózása, vagy az elefánt rákvédő génjéne beültetése utólag minden sejtbe egy nagyon alapos vírusfertőzés, vagy a CRISPR segítségével (bár azt nem tudom hogyan lehetne) Viszont ma nem legális, és nem is fogják engedni "etikai" okokra hivatkozva... Egyébként utólag személyiségjegyeket, emlékeket módosítani az sci-fi. Nincs tudományos alapja. Jól felfedezett evolúciósan kialakult pályákat igen, mint a hiperagresszió, a szorongás, depresszió,okozói stb ezeket lehet majd génmanipulációval/optogenetikával kezelni. Vannak kísérletek már nagyon régóta agyi ingerléssel gombnyomásra történő boldogságérzet, agresszió stb szabályozására. Van már olyan GM csatorna is, ami bizonyos segédmolekulák segítségével nem fénnyel, hanem rádiófrekvenciás sugárzással is aktiválható távolról. Pl adott egy GM kisgyerekekből álló osztály, mindegyik agyának boldogságpályái ingerelhetők egy RF mező segítségével. (Specificitás miatt csak közelről). Ha tanulnak akkor boldogságpályáik ingerlődnek. Ha rosszalkodnának, akkor pedig zokogva összeesnek annyira elkezdenek szorongani.
    Ezek korai talán 70-es évekbeli agyi (elektromos) ingerléses állatkísérletek... nem is kell GM...