Cat#16
Az emberi élet meghosszabbodása is probléma. Ma ott tartunk, hogy 65 év körüli a nyugdíjkorhatár a nyugati világban, és emellett elképesztően felgyorsult a technikai fejlődés, a szakmák ennél gyorsabban alakulnak át/szünnek meg. Tehát az megy manapság nyugdíjba, aki 40 éves volt 1990-ben - gondoljunk csak bele mennyi minden történt azóta! A megrendelések számítógépen történnek, az ügyfelek honlapokon tájékozódnak, a partnerekkel esetleg a közösségi hálón tartod a kapcsolatot stb. Mennyire tud egy 50 éves ember ehhez alkalmazkodni? Annyit tanulni, hogy még másfél évtizedet értelmesen töltsön el a munkában? Meglátásom szerint sehogy - legalábbis én ezt tapasztalom, azaz ha rajtam múlik, és a saját cégemről van szó, nem nagyon dolgoztatnék 50 év felettit, ha megtehetem, mert egyszerűen egy 30 éves jobban alkalmazkodik, rugalmasabb, és nem mellesleg állami szempontból is jobban megéri, mert pl. 15-tel kevesebb a szabadnapjainak a száma.
Ez 20 év múlva még durvább lesz, ha akkor nem 65, hanem mondjuk 70-75 év lesz a nyugdíjkorhatár.