asgh#11
"Ezért ha találunk valamit, akkor elkezdjük megismerni, felfedezni és nem azt mondjuk, de az nincs ott mert nem illik a képbe."
Én pont az ellenkezőjét állítottam: van egy alapvető elképzelésünk az univerzum működéséről és az észleléseink ezt az elképzelést nem mindenben támasztják alá. Ezért feltételezzük valamilyen semmilyen más módon nem érzékelhető anyag létét. Így viszont az is előfordulhat, hogy ha bekövetkezik egy komolyabb paradigmaváltás a tudományban, akkor nem lesz szükség a feltételezett dolog létére, ergo azt mondhatjuk, hogy eddig azt hittük, hogy van, de később kiderült, hogy nincs.
Pl. ha nem tudunk a Föld forgásáról, akkor joggal feltételezhetnénk, hogy van valami ismeretlen dolog, amitől a víz spirál alakban folyik le a lefolyón. Ez lehet a gravitáció mellett valami extra erő, vagy egy minden más szempontból érzékelhetetlen anyag hatása. Magát a lefolyás jelenségét természetesen sosem kérdőjelezzük meg, viszont a Föld forgásának felismerése paradigmaváltást hoz magával, ami alapján egyértelműen kimondhatjuk, hogy sem extra erő, sem extra anyag nem létezik, csak a modellünk nem volt elég pontos, hogy megfelelő magyarázatot adjon a jelenségre.
Sosem állítottam, hogy azok a jelenségek, amelyek a sötét anyag jelenlétére utalnak nem léteznek, hanem csak feltételezem, hogy később még lehet olyan áttörés a fizikában, ami szükségtelenné teheti a sötét anyag létét a jelenségek magyarázatához.