• molnibalage83
    #23
    A hatásfok az ott játszik, hogy adott gépre tett teljes energiamennyiséget jobban nyeri ki vagy nagyobb teljesímény magasabb lehet egy időszak alatt. Ismétlem, lehet.

    Ugyanis azt is számításba kell venned, hogy a cellából a kinyerhető teljesítmény az korlátlanul növelhető vagy sem? Mert a GT-ket figyelembe véve azoknál korlátlan. A kis RC gépben levő mikro GT és a B747 szárnya alatt levő gépnél cirka 3-4 nagyságrend van betáplálásnál, csak attól függ a flow rate, hogy mekkorát építesz és mit teszel mellé. A cellánál viszont fizikai-kémiai limit nincs...?

    És akkor a lefontosabbat elfelejted. Teljesítményű sűrűség. Azt, hogy a fent említett telje energiához mennyi tömeget kell a gépre rakni. Tudod, ezért nincs napelemes utasszállító én nem is lesz soha. Mert az energiát raktározó technológia meghatározza az elméleti teljesítmény maximumot. Lehet akármilyen jó a hatásfoka bárminek, ha a fajagosan nagyon kevés energia nagyon sok helyet és tömeget igényel.

    lánchajtásé hatásfoka 95% felett van, az emberét nem ismerem, de ezzel a bringámnak sanszosan nem túl rossz hatásfoka van, mikor tekerem. (Még az ismeretlen tényezőt is nézve.) De az lényegtelen is. Én 80 kg-os vagyok és csucsteljeítményem talán 350 W, amit képes vagyok pedálozva leadni kb. 10-20 másodpercig, de tartósan kb. 170-180W-ra vagyok képes 4-5 órán kersztül nagyon rövid pihenőkkel 1-2 óránként. Egy 80 kg-os belső égésű motor hánny kW-is is és meddig képes tartani hozzám képes 1 kg tüzelőanyaggal...? Mennyivel jobb a fajlagos paramétere? Eh... Na kb. ez a probléma mindenféle szent grálként beállított technológiával, ami nem belső égésű motor.

    Személyeskedés és blöff, meg az édesanyád az... A legalapvetőbb műszaqki paraméterek sem nézed meg. Bocs, mi is neked a végzettséged...?

    Kettőt találhatsz, hogy miér használnak az ultrakönnyűnél nagyobb UAV-k is belsőégésű motort és nem üzemanyagcellát...

    A baj az, hogy fel sem fogod, hogy minek kellene utánanézni...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.26. 12:54:55