• NEXUS6
    #158
    Jó, csak az a gondolkodás amit írsz, hogy pl egy repülőbalesetnél minden felelősséget a halott pilótára nyomnak az inkább a keleti országokra jellemző. Ha arra sem lehet, akkor a legalacsonyabb szinten álló szakszemélyzetre, ha arra sem lehet akkor mennek felfelé, és ha arra sem, mert Brezsnyev elvtárs adott parancsot, akkor a KGB előránt valakit az utcáról és kivégzik, mint az imperializmus ügynökét.

    Pl egy repülőbalesetnél a legtöbb országban több vizsgálat folyik párhuzamosan, legalább egy jogi vonalon és egy külön repülésbiztonsági vonalon. Sőt igyekeznek a kettőt elkülöníteni, még ha ki is derül valakinek a jogi felelőssége, de a repbiztonsági/szakmai vonalon azt igyekeznek védeni, anonimitását megtartani, mert ez segíti azt, hogy az emberek ott nyugottan bevallják ha esetleg hibázak és ezt ők is tudják. Ezzel viszont a későbbiekben emberek százainak életét lehet megmenteni.

    Sok szakember sajna az előbbi, "keleties", politikai színezetű vizsgálati módszert tapasztalta, ami csak azért gond, mert ha a szakmai vizsgálat korrekt módon lenne kivitelezve, akkor annak eredményeképpen, a tapasztalatok ismeretében tényleg tudnánk "repülőgépálló" felhőkarcolót építeni. És akkor még az összeesküvésekről messze nem beszéltünk, csak a sima eljárási hibákról, aminek firtatásáért is rúgtak már ki embereket arrafelé.

    A rendőr/tűzoltó kockáztathatja az életét, de nem kötelessége azt feláldozni, az utóbbit a katonától várják csak el. Az amit írsz erkölcsi kérdés és a tűzoltók esetleg többet is bevállalnak, mint ami a kötelességük. Az első torony összeomlása után hiába adták ki az evakuálisi parancsot sok tűzoltó így is benn maradt. Pl mert nem volt jó a rádió. Miért? Ha csak egy ember meghal emiatt már az is jogi kérdés.

    Egyetértek azzal, amit a végén írsz, de ahogy látom az amcsi legfelsőbb bíróság kaszálja el azokat az ügyeket, amikor ezzel kapcsolatban szinte munkaügyi per szintjén akarnak csak perelni valakit, pl. az államot, valamilyen hivatalt, szervezetet. Ha nem tudnak belehúzni legalább egy terroristát, vagy csak aki támogatja őket, akkor nincs per.