• ElNano
    #108
    A befutott hírportáloknak még véletlenül sem a reklám az egyetlen bevételi forrásuk. Kilóra megveszik őket különböző politikai-gazdasági érdekcsoportok, és az ő kívánalmaiknak megfelelően fogják tálalni a híreket, egyéb anyagokat. Kapnak alapítványi támogatásokat, sőt, állami támogatásokra is lehet pályázni, és van oldal, ami ezeket meg is kapta.

    És még mindig nem beszéltünk arról, hogy a reklámok többségében hazug és aljas módon manipulatív – a fair tájékoztatás, érdemi figyelemfelhívás helyett - mivolta mitől kéne, hogy elfogadottá váljék?

    A másik észrevétel: Hosszú évek óta elérhetőek a reklámszűrők. Valahogy nem látszik megroppanni a webes oldalak összessége, még akkor sem, ha az erősen túlzó 22 milliárdos kieséssel kell számolni. Én azt látom, hogy mindenütt stabilan futnak a bejáratott portálok és eszük ágában nincs becsukni a kaput… Hiszti ez a semmire, bőven jól elvannak ezek a portálok, kifelé sírnak, esetleg a legalsó szinten levő munkatársakat tényleg alig fizetik meg, de amúgy közel nincs akkora baj, mint ahogy azt előadják. Éppen csak semmi sem elég nekik és azt hiszik, hogy a helyesírási és fogalmazási hibákkal teli, tükörfordított anyagaik révén válhatnak milliomosokká. Hát nem. Eleve miről beszélünk, amikor hazánkban nem is lehet olyasmit megemlíteni, mint minőségi webes újságírás, miután ilyesmi errefelé egyáltalán nem létezik.

    Nagyon rossz példa az Index, az újságírás legalja, mindjárt a 444 után, nem hogy bevételt nem érdemelnének, de azonnal be kéne szüntetni romboló jellegű, rémesen igénytelen és alpári tevékenységüket.