-
aki csak freetoplay-ben játszik annak szerintem mindenképp informatív illetve ösztönző a rank jelzés és változás, mert ki tudja tesztelni a custom épített dekkjeit mielőtt eventre megy vele.
nyilván nagy számok törvénye alapján be fognak esni olyan értékes lapok is amikből már van négy. de ez azért igen ritka, az össz kártyádhoz viszonyítva nagyon kevés olyat találsz amiből van 5 egyforma, de még olyat se sokat amiből megvan a 4.
ha minden tét nélkül lehetne junk paklikat próbálgatni, az sem hiszem hogy különösebben izgalmas lenne, nem lenne benne semmi kihívási érték hogy építs egy junkot, emiatt nagyon gyorsan ráunnál és csak topdeckeket építgetnél. ha már kell nehezen hozzáférhető erőforrás ahhoz hogy paklit építs, nagyobb lesz elköteleződés hogy érjen is valamit mások ellen.
nekem pont az tetszik hogy azért sok embernek még eventben sincs meg a teljes meta paklija (vagy vagy neki egy de azt már unja ezért csinál egy félkész másikat amit alakítgat és azzal megy eventre), így van esélyed játszani nem full meta deckekkel is eventen.
egyébként igazából innentől már nagyon nehéz ezt a wildcard rendszert megváltoztatni. kb bármit csinálnának vele, valamelyik játékosréteg felháborodna rajta. egy csomó játékostípusnak meg kell felelni egyszerre, kezdve a full f2p alig játszóktól a casualon keresztül a profikig. kis változtatás és valamelyik réteg megszívja, vagy az egész játék átalakulhat. sokszor nem biztos hogy amit a népek akarnak az jót tesz magának a játéknak is. és mivel a standard mindig változik, szerintem a fő tervezési szempont az, hogy bárki kb bármikor beszállhasson és kb azonos esélyekkel vehessen részt mint aki már 2 éve játszik. (még erre amúgy kiváncsi leszek abból mekkora sírás lesz mikor elkezdik kiszórni a lejárt standardot)
amúgy ha érdekel a magic tervezésének filozófiája, van egy nagyon jó előadása a fő játéktervezőnek itt:
https://www.youtube.com/watch?v=QHHg99hwQGY
beszél az elmúlt 20 év tervezési hibáiról és kihivásairól, és sok olyan példát mond, mikor a playerek azt hitték, hogy ha kikönyörögnek valamit, akkor az majd milyen jó lesz, aztán csak szétcseszte a játékot amikor megcsinálták.