VolJin#59
Az meg még ismertebb tény, hogy a vízpára meg két nagyságrenddel üvegházgázabb, mint a CO2.
Az ejtőernyősök azt mondják, hogy pár kilométer magasan kurva hideg van. Meg már arról is hallottam, hogy a magasabb hegyeken nem olvad el a hó. Először nem akartam elhinni, de utána néztem, tényleg így van.
Van egy szomszéd kisgyerek a szomszédban, még általános iskolába jár, de nagyon okos fizikából meg kémiából. Ilyen kocka-féle, Olyan okos, hogy ő rakta fel a VLC mediaplayert, tehát adok a véleményére. Na, nekem magyarázott valami olyasmit, hogy a légkör hőenergiájának a tulnyomó többsége az alsó pár kilométeres rétegben van, és ennek a viselkedése a klíma vagy időjárás. Úgyhogy hiába 50-100 kilométer vastag a légkör, és hiába van ott olyan magasan fent a CO2, és hiába nyeli el az infravörös fényt, mondjuk annyi történik, hogy nem mínusz 65 fok van fent, hanem mondjuk mínusz 64. Szerintem ez nem nagyon befolyásolja a klímát itt lent a talaj közelében.
Egyébként van a víznek egy olyan tulajdonsága, hogy nulla fokon megszűnik gáznemúnek lenni, tehát nem nagyon emelkedik pár kilométeres magasság fölé. Gondolom sejted mire szeretnék kilyukadni, ha eszedbe jut, hogy mivel kezdtem ezt a hozzászólást. Igen, azzal, hogy a víz két nagyságrenddel üvegházgázabb a CO2-nél. Ez annyit jelent, hogy mondjuk minimum százszyságrendi különbség. Pláne úor. Az viszont elég komoly naggy, hogy pont arra a pár kilométeres légtömegre korlátozódik, mint ami az időjárást jelenti. Míg ugye a széndioxid az egész légkörre jellemző, tehát ott is van belőle, aminek semmi köze az időjáráshoz.
Na most képzeld azt el, hogy melegszik a klíma. Hát ez annyit jelent, hogy mondjuk száz méterrel feljebb kerül az a határ, ami azt a légtömeget jelenti, ami az időjárásunk. Ugye, addig amíg a víz az pára, addig üvegházhatású, de onnantól kezdve, hogy kicsapódik, meg éppen hogy védőpárna, egyfajta gát, ami a Napból érkező infrasugarakat gátolja, hogy betérjenek az alsóbb légkörbe és elérjék a felszínt. Ha a Föld nem is itt lenne, hanem a Jupiter pályáján, és teljesen fagyott lenne, és valami isteni erő pont iderakná, akkor az történne, hogy elkezdene felolvadni, majd párát bocsátani a légkörbe, és ahogyan melegedne, a felhőhatár folyamatosan emelkedne, míg beállna egy egyensúlyi helyzetbe, és kialakulna a jelenlegi állap.tot. A hőmérsékletünket, a klímánkat teljes mértékben a víz határozza meg. A CO2 kispályás.
Tudom, tudom, a jégmintákban a hőmérséklet és a CO2 között összefüggés van.
Hogyne, ha melegszik a klíma, akkor az óceánban döglenek a planktonok, a kontinensek belsejében a növényzet ritkul, tehát a biomassza csökken, és innen a széndioxid többlet. Tehát a hőmérséklet növelte a CO2-t. Most meg mi. De nem ettől emelkedik a hőmérséklet. Egyszerűen annyi erdőt vágtunk ki, akkora szavannaterületeket pusztítottunk, növelve a Szaharát, annyi területet vontunk mezőgazdasági megművelésbe, hogy megváltoztattuk az albedót, a felszín hőelnyelő képességét.
Tehát mi okozzuk, de a CO2 mizériával nem oldunk meg semmit. Az erdőket és a szavannát kellene védenünk, az épületeinket, az utakat kellene megváltoztatni, és akkor el is érnénk valamit.
Meg betiltani a szemüveget. :-)