-
ratgab #390 Kicsit hosszú lett...Közben pár órácskát beletoltam ma és jelentem megnyertem az első Törp kampányomat long war objektívákat teljesítve.
A történet úgy maradt függőben, hogy Archaon a határmenti településem ostroma előtt kelepcébe csalta a Trollvadász törp királyt és a gépi esélyekkel szemben (hát kb 0 esélyt adott a gép nekem) sikerült lenyomnom Archaon seregét igaz, hogy alig maradt katonám (megint a hős döntötte el a csatát egyébként). Szóval Archaon súlyos vereséget szenvedett és némi kis kergetőzés után teljesen megsemmisült. Ekkor közölte a játék, hogy a Warriors of Chaos frakció megszűnt létezni (valahol olvastam, hogy többször kell lenyomni Archaont és sosem hal meg igazán....hát nálam végleg meghalt a 160. kör környékén és többet nem is jelent meg....250 körig tartott még ez a törpe kampány. Lehet amúgy még előtt is meghalt párszor és ezért nem tudott már többször feléledni.
Na szóval észak romokban hevert. A káosz Middenheimig levert mindent, a birodalom területein Vargok és Skaeligek randalíroztak. A Vámpír Hercegség meglehetős patthelyzetbe került a maga 3 területével, de azért küldözgette a vámpírizmust terjesztő ügynökeit a környező népek területeire.
A fő hangsúly a káosz megállításáról átkerült a déli zöld pestis kezelésére, így hát a megmaradt seregeket (egyet azért otthagytam a vámpír ellenfelek határán csak hogy ne legyen kedvük kifosztani a váramat) Grimgor levadászására állítottam rá (ekkora a főork már 30-as szintű volt, tehát nem lehetett félvállról venni. A kellő mennyiségű grudge teljesítése után behozhattam végre Thorgrimot akivel az első célpontot Black Craiget az ork fővárost céloztam meg...2 csapatot küldtem az elfoglalására és mivel az orkok szép nagy területet birtokoltak nem értek időbe a főváros védelmére. Ez után már csak macskaegér játékot folytatattunk az orkokkal. A Border Princess vazallusom szépen hallgatott a hívó szóra és a tenger menti ork településeket lerombolta, míg Karak Varr törpéi segítettek az ork települések felszabadításában. A térkép déli részén kiterjedt és összefüggő ork területek vártak így a legcélravezetőbbnek a gazdaság rombolása bizonyult. Csak és kizárólag a Provincia fővárosokat foglaltam el, minden mást felégettem a biztonság kedvéért (nincs ellenfél, nincs mit elfoglalni, nincs kivel harcolni, így bizony nem lesz Waaaagh még ha győznek akkor sem....2 fullos csapat jár egymáshoz közel és szépen lassan módszeresen gyalulta le az ork hadakat, majd foglalta el a városokat.
Utolsó kétségbeesett kísérlettel az orkok megkerülték a blokádot és sikeresen megszeretek nyugaton pár várat, amit néhány okos hadmozdulattal (helyőrség megütközése Grimgor-ékkal, ahol ugyan győztek a zöldek mégis jelentős veszteségeket szenvedtek) végül a zöld háborúőrültek megszűntek létezni. További érdekesség, hogy a vámpírok arra az elhatározásra jutottak, hogy lesznek a vazallusaim, amit először el is fogadtam, de mivel ez a többi szövetségesemnek nem tetszett, így hamar fel is rúgtam a paktumot.
Az orkok eltűnésével figyelmemet az északi helyzetnek szenteltem (közben helyrehoztam az építési malőrjeimet a provinciáimban így már optimálisan el lett osztva a hadseregnek kialakított épületek és a gazdasági épületek száma, ami jelentős anyagi bevélt eredményezett.
A káosz feldúlta területeket szép lassan a Birodalom és Brettonnia visszafoglalgatta (jó 100 kör alatt egyébként). Az őrült törpe szövetségesem azért okozott némi fejfájást, amikor nekiment a Határhercegségeknek így választás elé állítva. Ha a hercegség mellé állok akkor gyakorlatialg a területeim közepén találok néhány erős sereget(nem volt ekkor már jelentős haderőm a térségben), így a kisebb rosszat választottam és a Határhercegség lett az ellenfél. Ennek örömére egy településemet fel is égette, majd miután egy nagyobb seregét könnyedén levertem egy gyorsan visszarendelt csapattal és elkezdtem ostromolni a területeit gyorsan békét is kötöttünk.
Amúgy a long kampány feladatok egyik legnehezebb része az volt, hogy az északi karakot visszafoglaljam. A Vargok rengeteg borsot törtek az orrom alá így kénytelen voltam 3 teljes sereggel beverekedni magam a karakhoz.
Amúgy a szövetségeseim 100 körön keresztül végig kitartottak és rendszeresen megfogadták a tanácsaimat, hoyg mit érdemes támadni. (Varg és Skaelig területekre irányítottam őket). Az egyesített Birodalmi, Bretton, Tíleai, Határhercegségi és 2-3 Karakból érkező szövetséges seregek idővel visszaszorították a Vargokat és a Skaeligeket. A birodalom területei a 250. körre újra benépesültek. A teljes nyugati part emberi ellenőrzés alatt állt, a Birodalom egészen Kislevig tolta a határait és Brettonia is elérte a Káoszpuszták határát. A Vargok elleni háború előtt a Birodalom még jelentős túlerővel felvértezve ledarálta a Vámpírhercegséget.
Amit még sikerült leszűrnöm a maradék 100 körben, hogy a törpékkel a távharc nagyon fontos, ellenben nehéz kivitelezni (skirmish módot kapcsoljuk be, mert sokat segít). Ellenfél nagyon okosan szereti lerohanni a távharci eszközöket, egységeket, amivel a lényegüket nullázza le. A másik dolog, hogy az orkokat még a káosz érkezése előtt le kell rendezni, mert különben egy hajszálon múlhat a siker a káosz ellen. Mellesleg a déli ork területeken mindenféle nyersanyagban gazdag területeket találhatunk, szóval érdemes ezeket mihamarabb elfoglalni. Törpéknek van még egy nagyon jó lehetősége. Nyugaton van egy karak, ami nem tudom, hogy már a játék elejétől elhagyatott-e vagy kiírtottak onnan valakit, de viszonylag nyugis területen van és így jó gazdasági bázis lehet.
Utoljára szerkesztette: ratgab, 2016.06.05. 19:12:32