1644257819.png

• davidbog
    Én hardon kezdtem el Chaosal, kb a 45. körig bírtam. Az egyik norscai törzs békét ajánlott amit elfogadtam, a másikkal hadba álltam, de a Kraka-drak törpéinél egy időre patthelyzet alakult ki. Senki nem támadott be senkit, amíg az ellenséges norscia törzs elő nem hozott a hátországából egy második sereget és be nem támadtak engem. Egészen a káoszpusztákig üldözött ahol végül meg is semmisített. Semmiért nem hagyott fel a likvidálásommal, még a szövetségesem seregeivel, településével se foglalkozott. :D
    A Birodalommal normálon megnyertem a hosszú kampányt, Igazából Marienburg annektálása után már nem volt nehéz. Érdekesség volt, hogy a törpök úgy bedaráltak keleten és délen mindent, hogy ork/goblin sereggel nem is találkoztam, mert a 100. körre már csak egy két tartományuk maradt.

Összességében már most is elég jó a játék. Nekem csak a HP alapú osztagok bántják a szemem, nekem ez a rendszer nem igazán tetszik. Amíg az osztag el nem veszti a teljes HP-jának kb az 1/4-ét 1/5-ét addig alig hal meg egység az osztagból. Ez akkor néz ki kifejezetten hülyén amikor a nehéz lovasok egy csodás rohammal belecsapódnak a még ép gyalogságba, azok repülnek hátra vagy 20 métert majd 95%-uk szépen felkel mert a 7480 HP-ból az a teszem azt 1200 amit a roham okozott ennyire volt elég. A korábbi TW-okban nem volt ilyen osztag szintű HP, csak egység szintű. Azok a katonák akik bekapták a roham sebzését (kb az első 2-3 sor) szépen el is pusztultak, a gyalogos osztag kb fele (kivéve a speciális eseteket) azonnal meg is semmisült.. Vagy amikor az ágyúk lövedékei/varázslatok telibekapják a full HP-os osztagot azok meg masíroznak tovább szinte egységveszteség nélkül, mert az osztag HP vesztesége nem volt elég nagy. A birodalmi puskásoktól a négy sortűz alatt ~10-20 katona (valami alap, néptől függően) esik össze. Nyilván a hősök és a szörnyek miatt lett így megoldva, de azért lehetett volna jobb is. Így eltünnek a pillanatok alatt bekövetkező az egyik félnek nagy tényleges egységvesztést okozó csatadöntő mozzanatok. A morál csökkenése miatt persze itt is megfuthatnak, de azért sántít a dolog. Ennek ellenére azért nem olyan gáz a rendszer simán hozza az adatlap szerinti fölényt/hátrányt az egységek közt és azért mégis csak élvezetesek a csaták is.
    Az építhető speciális épületek (pl. Blazing Sun Chapterhouse Talabheimben, Nuln Gunnery School Nulnban stb) nagyon tetszenek, jó ötlet volt. Sajnos speciális egységet nem adnak (de ha jól láttam van valami olyasmi mod aminél adnak) de elég jó bónuszokat viszont igen. És a későbbiekben akár a TW-sek által hivatalosan is adhatnak speciális egységeket (nagyon örülnék neki). A diplomácia az megint csak elég jó lett (sokáig nagyon pocsék volt a TW játékokban). A korábbi TW-okhoz képest a viszonylag kevés épület ellenére szerintem az építkezés is jól el lett találva. A hősök fejlődése és fejlesztése a szinthez kötött felszereléssel ismételten frankó lett. Féltem hogy túlságosan is valami korábbi TW-os karakterfejlődést raknak ebbe is, ami a korábbi játékoknak megfelelt de egy warhammer fantasyben már nagyon sántítana. De szerencsére ezt is jól megoldották.
    Apró zavaró hibák akadnak, de nálam az összkép és a hangulat miatt ezek szinte semmiségek. Még az osztag HP-t is kezdem elfogadni.

Ha már szóba kerültek a demigryph kingtsok, hát én meglepődtem rajtuk. Én arra számítottam, hogy majd valami speciális egységek lesznek. Korábban volt szó arról, hogy lesznek olyan speciális egységek, amikből egy csatatéren csak egy lehet. Azt hittem például demigryph kingtsok ilyen egységek lesznek. De nem mert ugyanúgy lehet őket képezni mint a többi egységet, akár 19 osztag is állhatna egy seregben. Kicsit furcsa, hogy tömegképezhetők mert amúgy ritkák a Warhammer világában. Amúgy jó kemények, jelenleg a legerősebb lovas egységek. Későbbiekben se lesz sok minden ami pariban lenne majd velük. Talán csak 4-5 olyan lovas egység van ami igen.

Peet81: Amit a Szukits Könyvkiadó adott ki azok nagyrészt megvannak. A Félix és Gotrek elektronikusan, a Sötétpenge Malus és Ulrika hagyományos könyvekben. A Games Workshop jól kitolt a rajongókkal mert valamikor 2012 környékén kitalálták, hogy csak angolul, németül és franciául jelenhetnek meg a Warhammer könyvek és szépen vissza is vonták a fordítási jogokat, amit addig lefordítottak és kinyomtattak azt eladhatták a könyvkiadók aztán utána vége. Persze angolul még ott voltak csak speciel én azzal meg sokra nem megyek. Jó két évig semmi nem volt. Viszont tavaly felülbírálhatta magát a Games Workshop (gondolom látták a bevétel visszaesést), mert újra jelennek meg magyarul is. Magyar Warhammer rajongók fél év virtuális kilincselgetés után kaptak fordítói jogot. Azt hiszem a Tuan Kiadónál kell keresni Warhammer könyveket. Wh 40k-t biztosan fordítanak a régi Wh fantasyt nem tudom, talán azt is, de az újat a Wh: Age of Sigmart biztosan.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2016.06.02. 17:39:30