• Kornan
    #68
    Mindenki kedvenc jövőkutatója, Ray Kurzweil szokott nagyokat nyilatkozni az ember meghaladó szintű MI eljöveteléről. Ő kb 2030-ra teszi. Azt szokta mondani, hogy eddig mindig igaza volt az ilyen számokkal kapcsolatban, pedig sokszor kinevették. Nem alaptalanul jósol, elemzi a trendeket, adatokat. Én és szerintem a legtöbben kicsit optimistának tartjuk őt és a transzhumanista haverjait a szingularitás egyetemről. De mindenképp szimpatizálok velük. Én is transzhumanistának tartom magam.

    Állításait általában megpróbálja alátámasztani érvekkel. Az egyik érv, amire így fejből emlékszem az a Human Genome Project (Emberi gének teljes feltérképezése) várható befejezésének az idejével volt kapcsolatos. 1990-ben kezdték. Eleinte olyan lassan haladtak, hogy azt hitték jócskán túl fogják lépni a tervezett 15 éves befejezési időt. A kudarc is ott lebegett a fejük fölött. Ehhez képest 2003-ban befejezettnek nyilvánították. Miért? Sikerült felgyorsítani a szekvenálás sebességét, ezzel párhuzamosan olcsóbb is lett. Kezdeti kimutatások nem számoltak ezzel a gyorsuló mértékű növekedéssel, így helytelenül mondták azt, hogy kudarc lesz a vége. Ő állítólag ekkor is megmondta, hogy kész lesz... Kurzweil szerint az emberek nem gondolkodnak exponenciálisan, szeretnek inkább lineárisan.

    Most vannak ilyen projektek, hogy Human Brain Project vagy Brain Initiative, ezek az emberi agy megismerésére tett kísérletek. Ha megismerjük az emberi agyat, akkor az nagy lépés egy MI felé. Érdemes ezeknek utána olvasni, ha érdekel a téma és tudsz angolul.