• NEXUS6
    #48
    Bámulatos, hogy az amcsi társadalom média hol volt pár évtizede a világ többi részéhez képest. De ha techikai oldalról nézzük pl az autógyártás a 70-es években kísérletezett ki ott olyat, amit Európa a 90-es években vezetett be.

    Érdekes, hogy ehhez képest s hidegháború után szinte azonnal befagyott a rendszer, megállt a fejlődés. Ez szerintem rámutat a fegyverkezés, mint állami beruházás, innováció gazdaság élénkítő, stabilizáló, társadalom jobbító hatására.

    Azt kihagyod a számításból, hogy az alapjövedelmet nem a tőkés fizeti hanem az állam. Persze ha a tőkés nem fizet elég adót, akkor nincs alapjövedelem, meg nyugdíj. Na most szépen effelé megyünk.

    Azt hogy mi lesz a jövőben annak azt a részét, amit a gazdasági elit az egészről gondolt nagyon jól leírtad. De ehhez a képlethez még hozzátartozik az amit a melósok, nyuggerek és más "ingyenélők", általában az un. civil társadalom mond. Valamint azok a pincében dolgozó szakik, akik sokakszerint pláne mindenkin élősködnek, de akik nélkül nincs semmi ami közzel kezdődik (közbiztonság, közegészségügy, közoktatás ...) szal az állami szféra.
    Egy modern társadalomban a három szféra közül egyik sem uralkodik a másikon, ha valamelyik megerősödik a másik kettő egyensúlyt teremt, mint a háromlábú szék esetében. Ez a modell a legjobban a skandináv országokban működik. Tőlük keletre az állam dominanciáját látjuk, nyugatra meg a versenyszféra nyomasztó fölényét mindenki mással szemben.

    A jövő szerintem mindenképen a skandináv modell lesz, különben kampec. Lehet ez ellen hadakozni, meg évszázadokig elhúzódó sötét antiutópiákat kitalálni, de ha nem sikerül a 3 oldal egyensúlyát és egységét megteremteni akkor az rövid időn belül globális katasztrófát, a technikai civilizáció végét hozza, hozhatja. Ha az államok nyernek, akkor háborúkat, ha a gazdasági oldal, akkor környezeti katasztrófát, társadalmi degenerációt, elszegényedést, ha a civilek (nem feltétlenül azonoa a liberális oldallal), akkor meg talán egy boldog, viszonylag lassú leépülést kapunk az őskorig.
    Szerintem.

    A közmunka gyak az alapjövedelem antitéziseként fogalmazható meg, amikor is az, az amúgy minimálbérnél alacsonyabb segély is "mukaköteles", ami az elfogadott standard, normák szerint automatikusan járna az emberünknek a hátrányos helyzete okán.
    A munka mint társadalomba integráló eljárás nem lenne rossz módszer, hiszen ezt az ötletet valósították meg az átnevelő táborokban, avagy mint azt a maga tömör módján a klasszikus mondat megfogalmazza: "A munka felszabadít". Azonban, hogy ez elérje a célját megfelelő szakértelem és szervezettség szükséges, hiszen a XXI. században már nem elégséges, ha a munka hatékonysága nem éri el a Gulágok olombányáiban hozott szintet.