• kvp
    #44
    A haziallatos hasonlat erdekes, de ahhoz az ember eredeti eletkorulmenyeit kell csak biztositani, ami kb. a pattintott kokorszak kezdetere jellemzo es ha tenyleg a teljes kornyezet vedelme a cel, akkor ahhoz par tizezer barlanglako ember nehany rezervatumban boven eleg.

    Btw a Jetson csaladban (1962-bol!) van egy munkahelyi szamitogep, amit Rudi-nak hivnak:
    "R.U.D.I.: is George's work computer as well as his best friend. His name is an acronym for Referential Universal Digital Indexer. He has a human personality and is a member of the Society Preventing Cruelty to Humans."

    Az otlet innen jott: http://en.wikipedia.org/wiki/Society_for_the_Prevention_of_Cruelty_to_Animals (1824-ben alapitottak) Szoval nem mondjak ki a sorozatban, de a Jetson csalad jovojeben az MI-k mar atvettek az iranyitast az emberektol, csak nem szoltak rola. (meg George kozvetlen menedzsere is egy robot, a vezetesben mar csak a cegtulajdonos ember /Spacely/) Ettol mar 50 eve is tartottak az emberek, csak akkor meg nem volt tul realis egy mukodo MI letrehozasa. Remelhetoleg ez a jovoben is igy marad.

    Az alapjovedelem pedig nem realis, egy nagytokes miert osztana meg a vagyonat barkivel? Sokkal realisabb az amit Wozniak mond, marpedig az, hogy a robotok csak a gazdagoknak fognak gyartani, hogy azok meg jobban elhessenek. Meg egy ideig annak a kiszolgalo 'kozeposztalynak', akikbol a gazdagok mernokei es egyeb hazi szolgai allnak, tehat akikre a gazdagoknak meg szuksege van. A lakossag jelentos resze, akik nem tudnak a nagytokesek szamara hasznos tevegenyseget vegezni, viszont jo esellyel marad jovedelem es ellatas nelkul. Sokkal olcsobb megsemmisiteni a szuksegtelen lakossagot mint etetni. Ahogy anno a folosleges lovak is kihaltak, ugyanez a sors varhat a folosleges munkasosztalyra es az alattuk levo barminemu munkara alkalmatlan lakossagra. Egy ido utan varhatoan mar a szolgakra sem lenne nagyon szukseg.

    A kerdes csak az, hogy a fent emlitett kozeposztaly ebbe belemegy-e es tesz-e valamit addig amig meg tehet. Ez azt jelenti, hogy a mernokokon mulik, hogy elfogadjak es segitik-e ennek a rendszernek a letrejottet vagy a kevesbe intelligens retegek elere allva (azaz gyakorlatilag helyettuk) megvaltoztatjak a meglevo tokes rendszert egy kozossegibb (kommunalistabb) rendszer fele. Tovabba az allamok (amig meg valamennyire megvan a hatalmuk) lephetnek meg fel az egyenlobb elosztasert, de csak ha a nyugati kapitalista liberalis demokraciat kidobjak, amire nem sok esely van.

    ps: A haziallatos pelda egyebkent a magyar kozmunkarendszerre is jellemzo. Gyakorlatilag sok esetben ugyanugy dolgoztatjak a kozmunkasokat ertelmetlen feladatokkal, mint amikor a gazdagabbak a hazikedvencnek tartott kutyakat viszik setaltatni. Az ok mindket esetben a folos energia levezetese, hogy unalmaban ne rombolja a kornyezetet. Ilyen szempontbol ez meg a humanusabb megoldas, mert mindenkinek ad munkat, meg ha ennek egy resze ertelmetlen is. A kapitalista megoldas az lenne, hogy hagyjuk ehen halni oket, amin a klasszikus liberalizmus csak a szabadon valaszthato eutanaziaval tudna javitani, tehat a folosleges munkas valaszthatna, hogy ehen hal vagy gyorsan megoleti magat.