• Irasidus
    #15
    "Az aszteroidakutatás abból áll, hogy a távcsövek egymást követő képeit összehasonlítja egy szoftver, és ami nem ott van, ahol a korábbi képen, az mozog. Ezeket a gépeket az interneten össze kell kötni egy hálózatba, és csak várni, hogy mit vett észre a gép."

    Az automatikus azonosítás nem tökéletes, és rengeteg égitestet láthatatlan marad, illetve téves adatokat ad. Ezért a kapott adatokat minden esetben csillagászok ellenőrzik, illetve az adatmennyiséget átnézik, és diákok hada szokta feldogozni nyári munkában. Az emberi tényező megkerülhetetlen, szóval ilyen sajnos nincs mint amit írsz.

    "Korábban az volt, hogy nézegették a távcsövek képeit, és néha észre vettek egyet, hogy nini az ott mi. Emlékszel, hogy vagy tíz éve leminősítették a plútót törpebolygóvá?"

    Az nagyon régen volt, több mint száz éve... Régen fotólemezre rögíztették és egy blinkkomparátor nevű elmés eszközzel keresték. Ma szoftver vetíti a két képet egymás után, és ha elmozudulást látunk, akkor heuréka. Már a Plutot is fotólemez és fent említett műszer segítségével találta meg Tombaugh. (Off.: mivel a Pulto törpebolygó ezért már ékezetek nélkül írjuk a nevét.)
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.28. 13:45:45