• Caro
    #160
    Lezajlott? Szerintem még el sem kezdődött.
    De egyébként is: komolyan azt gondolod, hogy az az ideális, amikor a vagyon kevés kézben összpontosul, és autokratikus az irányítás? (Én ezt veszem ki a szavaidból) Ezen azért már rég túllépett a világ.
    A menedzsment jelen állása szerint az autokratikus irányítás kizárólag válsághelyzetekben optimális. Épphogy a dolgozók véleményét is figyelembe vevő vezetés az, amiről ma mindenki beszél.
    Különösen igaz ez a gazdaság egyre nagyobb részét kitevő technológiai/szolgáltató szektorra.
    Miért folyna a csapból is a dolgozók motivációjának fontossága? Csak most a nagy cégek ezt mesterségesen érik el. A dolgozói részvény(ami megint csak egy létező dolog) viszont egy természetes motivációt ad, ha csak egy kicsit is, de az ember magáénak érezheti a céget.
    A XXI. század mindenkitől, még a gyári munkástól is sokkal komolyabb tudást vár mint valaha. Ráadásul nem feltétlenül csak a szakmájához kapcsolódóan. Különösen igaz ez, amikor diplomás szakmunkásokat termelünk. Rég nem igaz, hogy a főnök a legokosabb a cégen belül, és csak neki lehetnek jó ötletei. Gondolj bele, hol lenne a google, ha így vezetnék?
    A világ viszont máshogy alakult az előző században. Azok a birodalmak, amik létrejöttek, nem fognak lebomlani egyik napról a másikra.
    De nézz meg pár (akár IT) óriásvállalatot: IBM, Atari, Microsoft, Corel, Novell, Oracle, Adobe. Ahogy nőttek, úgy veszítették el az innovációs képességüket. Már csak árnyékaik régi ön,aguknak, és az ügyvédeik sok esetben fontosabbak, mimt a fejlesztőik. Két kivétel az Apple és a Googlem de ők egészen másként működnek.
    Előjön mégis az a közgázos tétel, hogy az ideális szabad versenyben kicsik a szereplők, legalábbis egyikük sem tudja uralni a piacot.
    Nem lennék meglepve, ha a tulajdonosi struktúra is átalakulna idővel. Lehet, hogy így lesz, lehet hogy nem. De az viszont, hogy a gazdagabb réteg több adót fizessen, még olyan nálunknál sokkal "elmaradottabb" országoknál is meglépték, mint UK.Jellemző, hogy nálunk még beszélni sem szabad róla, itt pont a nagyok japnak adókedvezményt. A progresszív adó pedig a kicsiket támogatja. Meglátjuk.