Balázs Richárd

A kihalás új szakaszába lépett a Föld

Három amerikai egyetem kutatása szerint bolygónk a kihalás egy új időszakába lépett, melynek első áldozatai között az emberek is ott lehetnek.

A Stanford, a Princeton és a Berkeley által vezetett jelentés szerint a gerincesek a normálisnál 114-szer gyorsabb ütemben tűnnek el, ami egybecseng a Duke Egyetem már tavaly közzé tett tanulmányával. "A hatodik nagy tömeges kipusztulás kezdetén járunk" - nyilatkozott az új tanulmány egyik szerzője.

Az utolsó ilyen esemény 65 millió évvel ezelőtt zajlott le, amikor a dinoszauruszok eltűntek, nagy valószínűséggel egy hatalmas meteor becsapódás következtében. "Ha ez így folytatódik, az életnek sok millió évre lesz szüksége, hogy helyreálljon és a mi fajaink valószínűleg elég hamar el fognak tűnni" - tette hozzá a tanulmány vezetője, Gerardo Ceballos, aki munkatársaival a múlt kihalási rátáit tanulmányozta.

Eredményeik szerint a jelenlegi kihalási sebesség több mint százszorosa annak, amikor a Föld nem ment keresztül tömeges kihalási eseményen. 1900 óta a normálisnak mondhatónál négyszázzal több gerinces tűnt el. Ilyen veszteség jellemzően 10.000 év alatt megy végbe, jelezték a tudósok. A Science Advance szaklapban publikált tanulmány az okok között az éghajlatváltozást, a szennyezőanyagokat és az erdők kiirtását emeli ki.

Az ökorendszerek pusztulásának hatásaként a jelentés olyan előnyök elvesztésére hívja fel a figyelmet, mint a méhek beporzási képessége, aminek három emberi generáción belül búcsút mondhatunk. "Világszerte vannak példák olyan fajokra, melyek már most élőholtak" - mondta Paul Ehrlich, a Stanford Egyetem professzora. "Saját magunk alatt vágjuk a fát"

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint minden évben legalább 50 állat kerül közelebb a kihaláshoz. A kétéltűek 41, míg az emlősök 25 százalékát fenyegeti a kihalás, a legnagyobb veszélyben jelenleg a makik vannak, melyeknek 94 százaléka fenyegetett. Az IUCN jelentése szerint az élőhelyeiket elpusztító illegális fakitermelések mellett a húsukért folyó vadászat is a végzetük felé tolja ezt a madagaszkári fajt.

Visszatérve a Duke Egyetem tavalyi jelentéséhez, Stuart Primm biológus és kihalási szakértő már abban a publikációban figyelmeztetett a hatodik kihalási eseményre. Primm tanulmányában több mint ezerszeresre becsülte a kihalások jelenlegi ütemét az új jelentés 114-szeresével szemben, mely szerint még nem késő elkerülni a biológiai sokszínűség drasztikus csökkenését, ehhez azonban gyors intézkedésekre van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #173
    Na még egy fasz, aki nem tudja az olvasottakat értelmezni, csak nini, egy új hozzászólás, lehet mire beugatni.

    Olvasd már el te ostoba, hogy írtam valamit, arra írtak nekem, és én viszont válaszoltam!

    Fogadjunk, hogy még mindig nem érted!
  • mrzed001 #172
    A történelem politika.
    A kultúra politika.
    A közgazdaságtan politika.
    A tudományok politika.

    Akkor mégis mi az ami nem politika ?
    Mindenre rá lehet fogni.
    A túlélésünk is politika: Népesség politika, élelmezési politika, bevándorlási politika ...

    Gyerekes vagy, vagy csak egy buta tini.
  • VolJin #171
    Ez itt a helyi népszokás.
  • UUUU #170
    Jó ám, hogy pol fórumot csináltok ebből a topikból is, aminek semmi köze nincs hozzá.
  • VolJin #169
    Szerinted egy működő elmélet, csak nem divatos.
    Hát akkor te egy látens kommunista vagy.
    Ráadásul merő tévedésből, ugyanis nem a divatjamúltsága miatt nem megvalósítható. Azért, mert egy szar elmélet.
    De ha te azt írod, hogy a kapitalizmus rosszabb a kommunizmusnál, és azért nem megvalósítható most a kommunizmus, mert nem divatos... hát mi vagy, ha nem kommunista?
    Most ez attól független, hogy szavazol-e. Az nem kizáróok, hogy aki nem szavaz, az nem lehet kommunista.
    Bár kicsit bezavar, hogy azért annyira nem tetszik neked, de ezt betudja ezek után az ember a divat faktornak.

    Még egyszer mondom, hogy nem az a kommunista, aki az MSZP-re vagy a Gyurcsányra szavaz, hanem az, aki szerint a kommunizmus megvalósítható elviekben.
    A nem kommunisták tudják, hogy még elméletben sem megvalósítható.

    Szerintem az zavar be nálad, hogy a kommunistát szitokszónak veszed, és nagyjából nem is érted mi az. A nemértés miatt hiszed megvalósíthatónak elvi szinten, és pont ezért vagy látens kommunista.
  • Katalizátor #168
    Nem. Azt írtam, hogy a kommunizmust nem lehet napjainkban megvalósítani. Miért? Mert nem menő napjainkban a gondolata! No de írtam én bármit is arról, hogy nekem mi a véleményem róla? Semmit! Elégedj csak meg annyival, hogy a kommunizmus számomra legalább annyira nem tetszik, mint a kapitalizmus! Sőt szvsz ez utóbbi rosszabb! Jah és ez még mindig nem jelenti azt, hogy pártolnám a kapitalista rendszert.
    Ha utálom a feketét még nem a fehér a kedvenc színem, miért olyan nehéz ezt megérteni?
    Egyébként én nem szavazok egyáltalán, nem hiszek az egészben, sőt utálom! Na akkor mi van? Anarchista vagyok?
  • Venator #167
    Egyesekre rá is férne egy kis kihalás :-)
  • VolJin #166
    Várjál várjál!
    Nem a szándékolt mondandóddal vitatkoztam.
    Csak azt jegyeztem meg, hogy sokan a természetet egy statikus idilli egyensúlyi valaminek képzelik, ami téves nézet.
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.06.25. 19:59:31
  • UUUU #165
    Csakhogy nem mindegy mennyi idő alatt teszi ezt meg.
    Ha túl rövid idő alatt akkor, a többi fajnak ami kötödik a másikhoz, nem lesz ideje alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez igy azt is magával rántja az elöző faj kihalása és elindul egy láncreakció, ill. dominó effektus. Mivel pedig az ember is kötődik nagyon sok más fajhoz és növényhez, azok pusztulása az ő élelmiszerellátását is veszélyeztetni fogja.Főként a minnél nagyobb és gyorsuló túlnépedéseknek köszönhetően is.
    És akkor még nem beszéltünk ugyebár az esőerdők pusztitásáról, a velejáró környezeti talajerozióról, az emiatti gyorsuló tendenciájú melegedésről, ami sivatagosítja a területeket, ahol termelni se lehet. Aztán majd ha igy folytatódik eljön annak is a kora, amikor mesterségesen előállított plasztikkaját eszünk a saját székletünkből kinyert hidrogénből és metánból, mert se növény , se vágóállat, se hal nem lesz sehol, mert az emberiség elpusztitott mindent maga körül.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.06.25. 19:52:42
  • VolJin #164
    Minden faj pusztítja a többit. A természetre nem az idilli egyensúly a jellemző, hanem a véres mások írtása.