-
Andule #5425 Na lvl81, 310-320 óra után (365 steam szerint de volt "pár" óra mikor csak futott mert "mindjárt
folytatom") végre végigvittem a játékot; nem egy speedrun tudom de igyekeztem felfedezni mindent
magamtól és benézni mindenhova. (utóbbi mondjuk nem teljesen sikerült mert hiányzott 2 bobblehead ill.
pár újság is de lehet ezek mellett csak elmentem véletlen.) A játékot szinte mindig élvezetes volt
játszani így nem bánom, h beszereztem így mint önálló alkotást bátran 7,5/10re taksálnám mint Fallout
folytatást viszont nagy jó indulattal 4/10re. Ha érdekel vkit akkor a továbbiak spoiler mögött (többek
között mert spoiler is van benne):
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Kezdjük azzal ami nagyon bejött: Boston és környéke, a belváros hangulata, Diamond city, a "vidéki
falvak" nagyon jól elkapottak szerintem. tetszett h a térkép kicsi bár de annál zsúfoltabb így mindig
van vmi "látnivaló" kár h az elbaszott respawn rendszer (túl sűrű/nagyon gyakori) a pálya designerek
valóban jó és igényes munkájának vág alá olyan csúnyán. pedig öröm volt nézni azokat az apró humorokat
amiket megejtettek sok helyen, a vécén olvasó ill. virág mellett szexelő játékmackóktól, a vicces
pozitúrába rendezett csontvázakkal / játékokkal, stb. látszik h élvezték amit csináltak és ez baromi
jó dolog sztem, pláne a Skyrim/Oblivion lélektelen, dög unalmas dungeon-jai után.
a power armor jetpack-je egyszerűen túl jó móka ahhoz h ne azt pakoljuk a páncél hátára, komolyan
remélem h ennek hatására ismét lesz levitate a köv TES-ben.
alapból rettenetesen utálom ha egy sandbox mászkálós játékban meg van kötve h merre kell menned h
bejuss egy ajtón mert nem tudod kinyitni, egy dombra feljutni csak az előre megszabott úton lehet
feljutni, stb na ezzel sokszor visszakapod ezt a szadaságot. fun mikor a raider post-ot nem megkerülve
hanem egyszerűen a kerítésen átrepülve kezded el megtisztítani, mikor nem kell végigszenvedni egy
belső területet ahhoz h feljuss a tetőre ill h nem kell aggódni azon h milyen magasan vagy csak
leugrani és élvezni az elsuhanó tájat. Összefoglalva jó lett :)
(még ha maxra húzva olyan is h ha nem lövöd pofán magad egy rakétával akkor egy regiment kell h
lesebezzen)
Az építkezésnek van egy hangulata.
Onnantól h összekukáztam egy csomó dolgot és végül supply route-okkal összekötöttem a településeket
néha azon kaptam magam h egy órája már csak a települést építgetem, csinosítom.
és akkor ami (atomra) nem jött be:
az építkeztésnek van egy hangulata. :/
Legtöbbször a "kurva anyád passzintsd már hozzá azt a kurva falat a jó szögben" vagy a "na bassza meg
mit kellene ide rakni h ne a levegőben lógjon ez az egész szar" hangulata.
Ez a rész félkésznek is alig nevezhető, egyszerűen süt róla h "majd a modderek megcsinálják
normálisra" hozzáállással készült.
szvsz kicsit kevés a választható panel és abból is van egy rahedli amit bottal nem piszkáltam olyan a
kinézete.
Rögtön az elején frusztráló lehet mivel kötelez a játék h szarakodj vele, de az elején még marhára
nincs nyersanyagod így nem igazán tudsz szemet gyönyörködtető dolgokat készíteni, és ez később is
megmarad ha nincs összekötve a település a többivel.
Zavaró h nélküled a peonok semmire se mennek. Oké, nagy nehezen beállnak kapálni de ennyi, minden mást
neked kell csinálnod: ágyat lerakni, kaját lerakni, ruházni őket, kutat fúrni és persze óvni őket.
Olyan mint egy +2 funkciós tamagocsi. Ugyan a kezdő misszió után opcionális a dolog de ha teszem azt
amolyan savior of the wastes stílusban játszol (márpedig olyan sok lehetőség gecinek lenni nincs)
akkor csak leraksz pár falat meg tornyot és visszaugrassz segíteni ha épp támadják őket.
És itt ismét bejön a "félkész" állapot mert az ellenfeleket simán a területen belülre spawnoltatja a
gép (micsoda "móka" -az amúgy fallal körülvett- "Silent Hill" közepén mutánsokkal, radscorpionokkal
harcolni <_< ) így szvsz célszerűbb egy központi épületet felhúzni és azt bevédeni mindenféle földi
jóval. Igazán kár h miután felépült csak díszlet mert a peonok nem használnak semmit, minden csak úgy
ott hever ahová eldobtad (kivéve ha az engine "dob egyet" rajta)
szvsz tök evidens lenne (legalább választható opcióként) h a settlereket a workshopba ledobált
itemekből lehetne öltöztetni/fegyverezni, h esetleg ők maguk kutakodhassanak benne ugyanezen okokból,
h kiadható legyen nekik h kijelölt területekre ne menjenek, h az őrségbe beállított csókák
gondoskodjanak maguknak váltásról, h beállítható legyen a viselkedési mintájuk ergo a farmer boy ne
fusson a rokettás muti felé a vascsövével hanem bújjon el a 'csába, stb.
Első olvasatra a hamarosan jövő dlc is csak ráncfelvarrás lesz, sz'al maradnak a modderek.
És ha már hangulat ... szal ez egy Fallout lenne ... és ha összeszorítjuk a fogunkat, eltekintünk a
fősztoritól, a hullámokban érkező ellenfelektől néha meg is találhatjuk a Fallout hangulatot; de ehhez
nagyon akarni kell. Diamond city / Goodneighbor és az ott fellelhető küldik tudnak hozni rajta, ill a
táj is sokhelyütt, de a main story abszolút nem segítőkész ebben.
Van az alapszitu h te ennek a "brave new" postapocaliptic világnak nem vagy a része lévén
belecsöppensz az egészbe. Persze mint nagy túlélő rögtön alkalmazkodsz (olyan nagyon h pár szint/perk
után lélegezhetsz a víz alatt, regenerálhat a sugárzás, gyógyíthat a napfény) és elkezdheted keresni a
fiadat akit nagy nehezen megtalálhatsz a patyolattiszta Institute vezetőjeként. Yaaaay!
Komolyan jelentkezzen az aki nem látta a "csavart" előre h Shaun nem lesz túl fiatal!
És ezek teleportálnak meg terminátorokat gyártanak! és összehoztak a romokból egy patyolattiszta
hiper-szuper hightec és ~titkos földalatti telepet. Mások persze még a törmeléket sem takarították el
vagy amúgy élhető helyekről a csontvázakat de ezek a romokból felépítették ezt a bázist meg minden.
ÉS ez kegyetlenül aláver az egész Fallout világának.
cirka 200 évvel vagyunk az atomháború után immár de Bostonban és környékén a túlélők Diamond cityt és
Goodneighbor-t leszámítva nem hoztak létre kolóniákat, nem kereskednek egymással, nem hoztak létre
semmit és nem tüntették el a pusztítás nyomait h felépítsenek egy a megváltozott körülményekhez
alkalmazkodó civilizációt. Ezt így hogy??? és akkor h élték túl az elmúlt 200 évet?
Persze enélkül az alapfaszság nélkül nem működne a 4 frakcióból 3, talán csak a BoS. (az viszont
röhejes h ők meg ennyi év távlatából is kiirtanának mindenkit aki nem úgy néz ki mint ők.)
A társak többsége sztem elég ... érdekes. (Komplett, kiforrott személyiséggel rendelkező robotok ...
okéééééé.) A kutya az nagyon fasza, egyszerűen imádtam annyira hozta az ebet, azért le a kalappal!
Preston és Mccready -bár nem szerettem őket- de jók lettek, Danse ... a rendőrörsig bírtam, utána
inkább hagyjuk, Curie jópofa volt de elég erőltetettnek éreztem és a nyafogása egy idő után már
zavart, Pipert bírtam nagyon, látszott h őt rendesen kidolgozták, ha új -nyugis- helyre mentünk volt h
csak követtem és figyeltem ahogy mindenkit próbál meginterjúvolni :), Cait küldijét egész élveztem
igaz nem értettem h pl egy sima addictol miért nem elég neki, Deacon több mint idegesítő volt,
Hancock-nál azt se értettem miért csatlakozik szal befogtam kapálásra csak h élvezze a "közös
kalandot", Valentine-t azt sem emlékszem hova suvasztottam el (igen, ennyire tetszett a synth vonulat)
a zöld melákot sosem használtam ahogy a terminátor csókát sem.
Furcsa volt h egy-kettőnél rövid idő után maxos volt a szimpátia pedig nem is csináltam semmi extrát
míg másoknál sok idő és egy küldi is kellett h feloldjam a special perkjüket. Pedig nem egy igen tápos
cuccot ad ezért nem is értettem h miért él a bónusz mikor nem is az adott ember kísérget, ez elég
hülye játékmechanikai feature volt.
És akkor erről is pár szó:
Ez egy egész jó mászkálós, felfedezős fps finoman szólva is félkész építgetős gamma megfejelve xp, hp
rendszerrel és perkekkel, bár utóbbiak közül sok a semmire nem jó filler, ráadásul nem egy tök
értelmetlen (attól h jól bánok a pisztollyal miért lövök messzebre vele mint egy távcsövessel?, ha
most jöttem ki a fagyasztóból akkor h mutálok magamnak kopoltyút? stb).
a statok közül lényegében a charisma a legfontosabb a párbeszédek ill. az építgetős local leader
miatt.
lvl10-15 fölött a vats tök fölösleges -ergo az összes arra épülő perk is- mivel jóformán egy fps a
játék.
a párbeszéd mod nélkül vmi elképesztő gány; azzal h látjuk h mit fogunk válaszolni egy fokkal ugyan
jobb de nehéz beleélni magunkat a szerepbe mikor mind a négy válasz ugyanaz csak más szavakkal.
a csávesz szinkronja sok helyen "nem túl jó", (pl. éppen ordibálunk a BoS-os főmuftival, visszaszólok
neki vmi keményet a szöveg szerint és előadja ilyen nyámnyila stílusban) tuti h sok helyen egyszerűen
nem volt megfelelően instruálva h mi a szituáció és hogy kellene játszania a hangjával.
a küldetésekben csak elvétve van választási lehetőség és nem emlékszem h egyszer is kihatással lett
volna annak végkimenetelére.
a perkeknek ill. statoknak semmi ráhatásuk nincs a párbeszédekre (marha zavaró volt h 10es iq-val és
maxos science perkkel állandóan kaptam a megjegyzéseket h "nem értenéd, nem vagy tudós")
a pénznek semmi szerepe, úgyis mindent craftolnod kell ha jó cuccot akarsz. (nem ártott volna pár npc
akik upgradelik neked a cuccost jó pénzért) gondolom azért maradt bent mert töltényt vmi oknál fogva
nem tudunk csinálni.
igazán kár h a mutik az ostoba orkok, a ghoulok pedig vmi zombik megfelelőiként vannak kezelve,
ráadásul nagy tömegben. (btw sokadszorra már szánalmas volt ahogy a Brotherhood-os vertibird-ök
próbálnak kifüstölni egy muti bázist ... egyszer nem jött össze maguktól :/ )
lvl60 körül néztem és a non-human bodycount akkor állt 1300 fölött vmivel.
Összefoglalva, annak aki nem egy Fallout(folytatás)ként tekint rá bátran tudom ajánlani (meg még
jobban már h akijött a goty 150-20 eur-ért) de aki az első kettő hangulatát, világát keresi annak
sajna nem.
ui: a F5-öt ezek alapján én úgy képzelem el mint a Stalker csak lehet majd benne falvakat kreálni