-
SaGa Jr #4837 Én sem tökig páncélozott karakterrel játszom, abban semmi kihívás nincs (a modomat használva pedig nem olyan eredményesek a karakter megvédésében a páncélok). :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Pisztolyos (azok lőnek legmesszebbre) a karakterem, olykor Rambo üzemmódban, olykor lopakodva (az első támadásig, onnantól úgyis aktívan vadásznak rám és már nem kapom a bónuszokat), hangtompítóval ahol lehet. Ennyi bőven elégnek bizonyult mindig a győzelemhez.
Lopakodásban a leghatékonyabbak szerintem a közelharci fegyverek. Ninja és blitz perk-ekkel akármelyik ellenfél egy sima rugós késsel is, bármely nehézségen és szinten 1 ütés. Főleg ahol a játékos nem használ modokat. Elég lehangoló kis távolságból (közelharci távnál azért jóval messzebbről) egy combat knife-al elintézni a játék legerősebb lényét vagy éppenséggel lényeit (mysterious deathclaw mondjuk legendary kivitelben) egyetlen ütéssel, ezért aktuális karakteremnél inkább hanyagolom ezt a vonalat. De írhattam volna power armor-os ellenfelet is vagy Mirelurk Queent-t. A sentinel droid mondjuk annyiból vicces, hogy az felrobban és abból a karakter tuti kapni fog, tehát itt legalább a lecsapott ellenfél bosszúja utoléri a merénylőjét.
A puskák fejlesztése és használata számomra csak alapanyag pazarlás volt első karakteremnél (illetve alapanyag forrás, nézőpont kérdése) a normál játékban, mert a hatótávolságuk, pontosságuk és a sebzésük is siralmas egyes pisztolyokéhoz hasonlítva. Egyetlen kivétel a gauss rifle, ami egyszerűen overkill minden ellen a sima játékban. Módosítások nélkül, perk hiányában is alig van ellenfél aminek kiiktatására ne lenne elegendő egy lövés vele és akkor még csak nem is lopakodott a játékos. Ráadásul pont ezen tulajdonsága miatt, még a viszonylag kis mennyiségű lőszer (idővel ez is szépen felhalmozódik és többet lehet találni meg venni belőle mint mondjuk .44-es lőszerből) sem jelent problémát amit találni lehet hozzá. Emellett ennek a fegyvernek egy nevesített változata fix helyen megvásárolható elég hamar, míg felszedhető változatára 30-35-ös szintig várni kell, ekkor jelenhet meg bizonyos ellenfeleknél először (BoS őrjáratok PA-s tagjainál, meg Gunner tiszteknél hadnagyi rangtól fölfelé).
Én mondjuk kicsit alacsonyabb szinten jutottam el a fort-nál a mirelurk queen-hez (level 21 és módosítások nélküli játékban), de nem jelentett problémát a likvidálása egy combat rifle-vel (overseer guardian) és a tüzes 10 mm-es pisztolykámmal (főleg ezzel, ennek volt megfelelő a tűzgyorsasága). Ott voltak a segítők (parancs szerint hátul maradtak), akik fegyvere nem gyengített ellentétben a halhatatlan Preston bácsiéval, volt pár aknám és gránátom az aprólékok ellen (királynő telepíti őket ugye, meg a fel nem számolt tojás kupacokból jönnek még pluszban) amit használtam, míg őfelsége ellen felszaladtam magaslati pontra és ott mozogva lőttem míg össze nem esett.
A mérgezés az nehézzé tette az életet, de kikerülhető, elkerülhető a dolog, csak szaladgálni kell és akkor nem talál el vag bemászni ütéstávba és akkor nem ezt használja elsődlegesen. Ráadásul a köpés hatótávja elég kicsi, így ha kimész ebből a távolságból, akkor már nem fog köpni. Míg ha valaki nekiáll VATS-ban szórakozni és akkor leköpi a dög akkor hiába a 90%-os sebzés immunitás (VATS-ban ez az extra védelem is jár a karakternek a páncélja nyújtotta extrákon felül, ráadásul minden ellen érvényes), a VATS-ból kilépve kapja az arcába egyben a sebzést levonás nélkül amihez hozzájön a csökkentett hatás a VATS-ban történt találattól, mindez megfejelve a VATS-ban eltöltött idő alatt felgyűlt folyamatos sérüléssel (amire meg nincs hatással semmi csökkentő tényező).
Itt a győzelemhez még lopakodni sem kellett, de kíváncsiságból megpróbáltam úgy is. Abban a helyzetben még csak annyi kihívás sem volt.
A mirelurk királynő szintje mindig a karakter szintjétől függ (a nehézségi módosítóval együtt), minimum szintje mindig az adott cella minimum szintje (vagy a karakter nehézségi szint által módosított szintjéből kalkulálódik, amelyik a magasabb az lesz használva) ahol előkerül, maximuma 90 lehet, ha van ennyire combos a játékos mikor találkozik vele. Ezt természetesen befolyásolja még hogy legendary vagy sem, illetve kiemelt ellenfélről van szó avagy sem. Ebben az esetben kiemelt ellenfél a szteroidos asszonyság, ami extra 5 szintet ad neki a bárhol máshol előforduló sima változatához képest. Azaz garantált, hogy magasabb lesz a szintje mint a karakteré.
Az a halálos méreg akkor igazán halálos, ha túl kevés a karakter HP-ja (radioaktivitás okozta gyengülést érdemes lepucolni a harc előtt, ez nagyon meg tudja dobni a halandóságot). Egész pontosan egy olyan köpés 15 HP-t sebez és még 5 másodpercig másodpercenként még 3-at. Mérgezés ellen páncél alapból nem véd, ezért észnél kell lenni, de vannak olyan legendary cuccok amik igen (páncéldarabokra tud adni méreg elleni védelmet a program a legendary módosítókból). Őfelsége két köpdöső beépítéssel rendelkezik, amik egyszerre akár 2-2-t is tudnak köpni, de aztán el kell teljesen egy megadott idő (őnála ez hosszabb, mint más mérgezőknél) mielőtt újra használná.
Amennyiben nem hagyod a karakteredet sokszor eltalálni a királynő köpetével, akkor nem fog emiatt elhalálozni. Kis érdekesség, hogy a mirelurk hunter leiskolázza ezen a téren a királynőt, mert a hunter-nek a mérgező köpése 25-ös alap sebzésű és 10 másodpercig 5 Hp-t vesz le másodpercenként.
A kérdésedre válaszolva, nem fordul elő értelmetlenül, lőszert pazarlóan elhúzódó harc a modomat használva (vagy csak még nem sikerült ilyenre akadnom). A harc pörgős, odafigyelést kívánó és veszélyes minden résztvevőnek.
Nincs sebzés csökkentés a karakternek (amit a program hol használt hol nem, de inkább nem) és az ellenfelek sem kaptam kiigazításul extrém szorzókat (ezzel többnyire csak magukat nyírták ki mindig, mert folyton beállnak egymás elé, meg a robbanásoknál a szorzó sajnos nem csak a sebzésre van hatásra de a force-ra is ami így közvetve a szétröpülő dolgokkal leteríti a többieket is) a magasabb nehézségeken ahogy azt más modderek csinálták nehezítés gyanánt.
A mozgásnak sokkal nagyobb szerep jut, mert aki marad a fenekén azt pár lövéssel elintézik (akár a játékos, akár az ellenfél a játékost). Taktikázni kell az erősebb ellenfelekkel szemben, használni a gránátokat és aknákat. Csoportos, szétszórt ellenfelekkel szemben meg nagyon észnél kell lenni, főleg ha még telepített védelmük is van (a játék ezen egységei alapból elképesztően vissza vannak fogva, harmad- illetve negyedakkora a sebzésük, mint ugyanazon fegyver kézi változataiénak, a rakéta kivételével, azaz a legmagasabb nehézség duplázott sebzésével is még mindig a fele sebzésnél járnak legjobb esetben).
Mivel az ellenfelek HP-ja több, így a lopakodó karakterek számára sem csak 1 lövés/ütés minden ellenfél, főleg magasabb nehézségi szinten és magasabb szintűként ahol elkezdi valóban éreztetni hatását ez a módosítás.
A mérgek mechanizmusa nem lett megváltoztatva, azok ugyanolyan veszedelmesek, de a gyengeségük is ugyanúgy megvan, tehát a lövedék viszonylag lassú, kis hatótávolságú (ezt speciel kicsit megnöveltem, mert túl kicsi volt alap beállításon és így piszok könnyű volt kívül maradni a veszélyzónáján), mozgó célpontot nagyon ritkán talál el, ráadásul ha az ellenfél arcában van az ember akkor a program nem engedi ezt alap fegyverként használni az ellenfélnek, csak kis esélyt biztosít arra, hogy adott időközönként bevethesse.
Magyarán a taktika ugyanaz maradt a mérgező lényekkel szemben, mint korábban. Közel menni és ütni őket vagy távolról folyamatosan mozogva lőni (semmi VATS, az visszafelé is elsülhet).
Szuper távolsági fegyverek nincsenek a modomban. A lőszer teljesítmények alapján módosítva lettek a lövedékek sebzései (IRL lőszerek teljesítményének néztem utána). Ez szinte mindenhol kisebb nagyobb mértékű sebzés emeléssel járt (pipe cuccoknál kisebb mértékűvel, hogy a lore-nak megfeleljen, de pont a lore miatt a módosíthatóságuk jobb ezeknek a fegyvereknek), legszembetűnőbben a nagyon keményen visszafogott puska lőszernél (.308-as), a többinél nem ilyen mértékű változás, ám ami van, az mindenki számára kedvező a változás. Egy hunting rifle-s mutáns tehát kategóriákkal veszedelmesebb ellenfél a modomban, mint alap helyzetben volt, míg egy pipe fegyveres mérsékelten keményebb a sebzés elviselésében és kiosztásában. Ha meg pofozkodni kell akkor végre nem körözi le őket egy gyerek a pusztakezes sebzésben/markolattal odacsapásban.
A mod természetesen kiterjed a közelharci sebzésekre is, ahol bizony igen erős túlzások voltak a karakter javára.