-
SaGa Jr #3585 Szemtől szemben ütlegelve nagyon durva ellenfél a mirelurk queen (de nekem valahogy a mirelurk hunter nehezebben döglik/tovább szokta bírni pedig az sokkal kisebb). Ninja üzemmódban (lopakodva, ninja perk és közelharci fegyver perk, na meg blitz, hogy messziről megindítható legyen a támadás) viszont még a legmagasabb fokozaton is egy ütés még úgy is, hogy ott az összes saját fegyver sebzése eleve feleződik a normál nehézséghez képest.
Shotgun-nal nekem nincs szerencsém, de talán mert nem találkozom a játék eleje óta páncélozatlan ellenféllel amik ellen érdemes lenne használni (settler-eket meg nem ölök, kutyára/állatra/ghoulra meg nem pazarolok lövést, legfeljebb odavágok a markolattal ha nem akarom elővenni a közelharci fegyvert). Nem elég hatékony a többi stukkerhez képest amit találtam/használok, ráadásul nagyon rövid a hatótávolsága, nem elég pontos az én ízlésemnek. Ellenben amit a javára írok, hogy jó pénzt ér a stukker is meg a lőszer is hozzá. :)
Közvetlen közelre meg a közelharci fegyverek jobban beváltak, vagy rosszabb esetben a pisztolyok.
A shotgun a szokásos "rule of cool" elv miatt indokolatlanul erős (páncélos célpontok ellen nem szabadna ennyire jónak lennie). Ha nem lenne a gauss rifle a játékban, teljesen feleslegesen elpazarolt perk pontoknak érezném a puskás perk fejlesztését, mert a pisztolyok legalább akkora vagy még nagyobb sebzést csinálnak, nem egy pedig jelentősen nagyobb távolságról teszi meg ezt (még a béna pipe stukik is messzebbre lőnek mint egy hosszú csövű mesterlövész puska, a pipe revolvereknél meg a sebzés is egész impozáns szintre fel tud kúszni).
Sajnos még fejlesztett puska perk-el is elmarad már sebzésben minden puska a gyengébb perk szinten lévő pisztolyaimtól, ami szintén gáz.
Fegyverből a karakterem pillanatnyilag két közelharci fegyvert használ (az egyik a nevesített kínai tiszti kard elektromos sebzés extrával, ezt vettem egy kajáldában egy morgós öreglánytól, a másik meg a mérgezős egyedi, göcsörtös pengéjű hosszú kés/machete ami az egyik bánya mélyéről lett kihalászva, de van már két shishkebab-om is, amik jól néznek ki, de sebzésben nem érnek fel az említett kettővel, így mentek a szekrénybe), van még egy legendás és hangtompítós, tuningolt 10 mm-es pisztolyom (dupla sebzés sértetlen ellenfélre), van egy lézer pisztolyom (old faithful, ugyanaz a képessége mint a 10 milisnek, ezt boltban vettem) sniper cső upgrade-del és marksman pisztoly markolattal (mert puska markolattal feleződik a lőtávolsága). Egy ideig volt egy fagyasztós meg egy gyújtogatós 10 mm-esem, meg egy sima plazma pisztolyom (ez nagyon durva fegyver, egyszerre sebez kinetikus és energia típust, csak kevés hozzá a lőszer), de ez lett lecserélve a nevesített gauss puskára (ez meg a végtagokra leadott lövések sebzését emeli meg, ráadásul lehet rá hangtompítót tenni!). Jelenelg ez a kedvenc, bár főleg a lézert meg a 10 miliset használom, mert ehhez azért nem dőzsölök lőszerben. Van 261 db-om, szóval csak az igazán kemény ellenfelek ellen használom. 28-as szintű Alpha Deathclaw lopakodás nélkül egy lövés vele...
Jó ideig szórakoztam az overseer guardian puskával is (ez egy nevesített - legendás képességgel megáldott, marha drága - combat rifle), ami két skulót küld ki egyszerre (de sajnos ettől nem duplázódik a sebzése, még ha meg is emelkedik az alap). Ezt speciel nagyon szerettem, de közelre, csípőből tüzelve eszement pontatlan volt. Így csak reflex sight-tal volt értelme használni. Cserébe a legtöbb ellenfél még lopakodás nélkül is egy lövésből dőlt el amikor betalált a lövedéke.
Amire lehet tettem hangtompítót, mert fejlesztettem a mister sandman perk-et is, amikor csak lehetett.
Kezdeti fegyver készlet meg állt a security baton-ból (később ennek tuningolt változatából), combat knife-ból (ezt is tuningoltam a lopakodós változatra, mert olyan jól néz ki), 10 milis pisztolyból és lézer pisztolyból. Nagyon sokáig ez a 4 fegyver volt a karakteremnél csupán. Minden mást szétkaptam, eladtam, átadtam. Lőszert meg amit nem használtam el lövöldözésre, azt hasznosítani tudtam boltolás során.
A játéknak nagyon az elején már lehet lézert szerezni és hozzá szép számú lőszert is, hála a Gunners frakció szétszórt bázisainak (vagy ugye a minutemen vonalon haladva hamar az ember kezébe kerül egy laser musket ami elég karcsú marad, de lőszert is kapni/szerezni lehet mellé és ugyanazt használja mint a lézer stuki). Szóval erős fegyver, kellő számú lőszerrel már igen hamar a rendelkezésre áll. Shotgun-t csak sokkal később találtam, de addigra már tuningolt lézerem volt, tuningolt 10 milis pisztolyom és azok teljesítménye mögött elmaradt a sörét köpködő alkalmatosságok mindegyike (a duplacsövű és a combat változat is). Hasonló módon igen hamar hozzá lehet jutni egy szekérderéknyi institute fegyverhez is. Azok sem rosszak, bár gyengébbek a lézernél is (a puska meg zavaróan nagy, túl sokat kitakar a képernyőből, ráadásul itt is az a helyzet, hogy a puskatus miatt csökken a lőtávolság).
A rad fegyverek meg hanyagolhatóak, mert bár emberre veszélyesek, minden más kiröhögi a magas rad resistance miatt (mutánsok, állatok, nem emberek és gépek esetében nagyon kicsi a sebzése, embereket viszont páncélban is zabálja, ha az nem power armor). További hátrányuk, hogy speciális lőszert prüszkölnek amiből jóformán csak a child of the atom tagjainál találni mutatóban valamennyit, meg néhány kereskedőnél elvétve.
Az assault rifle kapcsán nagyon sajnálom, hogy olyan gyengusz amilyen. Lőszer az akad hozzá dögivel, de saját fegyverként nem használom, inkább kiosztottam az őreimnek. 4-es rifleman perk-el 94-ig tudtam emelni ennek a fegyvernek a sebzését. Az 50-es sniper puska (hangtompítóval, hogy még magasabb legyen a sebzése) is csak kevéssel van 100 fölött ezen a perk szinten, ellenben mondjuk egy tuningolt 44-es pisztoly 151-es sebzésével ami messzebbre lő mint a mesterlövész puska.