• Skylake
    #36
    "Az emberi agyat. Ennyi erővel ki is hagyhatjuk a játékból, te szépen meghalsz, az agyad alapján készített program, meg majd megtervezi a kőolaj finomítót ;)" - pontosan a lényeget fogtad meg.

    Én az (ellen) véleményemet a kiborgizációval oldalakon keresztül tudnám írni. Ezt nyilván nem fogom most megtenni. Annyit mondanék csak, ahogy látom valaki megint túltolta Kurzweil-t. Az a legnagyobb bajom az ilyen víziókkal, hogy úgy képzelik el a jövőt, mintha az az innováció csak pozitív tartalmú lenne. Azonban ez aztán igazán emberi gyökereinket érinti. Én pedig nem kívánok egy olyan világban élni, ahol az "emberi" értékemet a belém integrált applikációk verziója, tudása határozza meg kizárólag. Mert ez az út erre vezet. Főleg úgy, hogy a ma embereként morálisan épp ugyanolyan senkiházik vagyunk, mint akik x ezer éve a csontokon verekedtek össze a barlangban. Abszolúte semmi szükség sincs egy olyan világra szerintem, ahol már annyi esélyem sem lehet másokkal szemben, hogy ő is csupán ember - nem pedig valami nanotechnológából összerakott nem ember élőlény. Nem kívánok egy olyan világot, ahol csupán azért lehetek másod, harmad, negyedrendű állampolgár, mivel technológiai kiegészítéseim miatt csak az lehetek.

    Egyébként ezekről a transzhumanista elképzelésekről mindig a következő jut az eszembe: az 1950-es évek elején az USA-ban tele volt a Popular és a Illustrated Mechanix azzal, hogy az atomenergiát milyen sokféle célra használhatja föl - még az átlagember is. Atomhajtású autók, atomenergiával működtetett családi házak, sőt atomrobbantásokkal készített tavak, ahol piknikeznek az emberek - mára látható, mekkora hagymázas túltolt baromság volt mind. Nos, így lesz az IoT-al, és a kiborgizációval is. Már csak azért is, mert jó ha tudod: hiába leszel képes egy mozdonyt arrébb tolni, vagy egy kőolajfinomítót cakk-pakk megtervezni, az az erő, tudás, azaz hatalom nem lesz valójában sohasem a tied. Az lesz a horgonya annak, hogy egyszerre leszel isteni erejű, és azzal párhuzamosan tökéletesen kontroll alatt, a technológia által függőségben és ezért végletesen engedelmességben tartott is. A technológiai szingularitás egyben annak a szingularitása is lesz, hogy mai értelemben vett emberi semmi sem marad benned. Még a gondolataid sem lesznek a tieid, hiszen a kőolajfinomító tervező szoftvert hülye lenne annak készítője neked adni. És ha emberi lényünk minden dimenzióját kiszervezzük onnantól nem leszünk emberek - csupán marionettbábok - isteni erővel.