• Ahoy
    #31
    Azért azt tudni kell, hogy a "lélek" neurobiológiájáról igen keveset tudunk. Ez már inkább filozófia, hogy hol is helyezkedik el az öntudatunk, ...(Mi valójában a percepció, binding-problem, személyiség, alvás -> öntudavesztés stb. ) Milyen tér és időbeli kóddal oldja meg az idegrendszer ezt a folyamatot...

    Ezek inkább filozófiai kérdések, és amíg csak hipotézisek vannak, addig érdemes az agyat egy egységként kezelni, mint az öntudat tárolóját.
    Ami lehetséges, az az agy életben tartása mesterséges perfúziós kamrában. Mivel folynak neuron őssejt kísérletek amik az agyba integrálódnak sikeresen, így felmerül a folyamatos regeneráció lehetősége (Újratelepítjük az öreg agyban a gliaszövetet, asztrogliát, mikrogliát stb, megfiatalítjuk az érrendszert, és itt jön a csavar, beintegrálunk neuronokat a működő öntudatba folyamatosan. Ezáltal szerintem nem veszne el az öntudat, hanem egészként folyamatosan regenerálható lehetne.

    A kapcsolat pedig elméleti (és gyakorlati szinten) is megoldott a gerincvelőn, perifériás idegeken keresztül. A kutatási témám ilyen agyi elektródákkal kapcsolatos, de amire koncentrálni szeretnék azok a regeneratív elektródok. Bizonyos nanostruktúrák, molekulák segítségével irányítható (egyelőre sejtszinten) a neuronok axonjainak növekedése, így nagyszerű interfészek építhetőek majd. Jelenleg stimulálunk pl szilícium vagy polymer elektródokon keresztül, és rögzítjük pl az agyban a lokális mezőpotenciálokat, vagy egysejt többsejt elvezetünk... de ezt nagyban pontosítani kell, erre jók lehetnek a perifériás regeneratív elektródok, pl látáshoz, érzékeléshez. Másik ami működhet, az az optogenetika. Egérben már használják, utólagosan fertőznek bizonyos pályákat adenovírussal, és fényérzékenyek lesznek, lézerrel ingerületbe hozhatóak. Mivel axonokra is kiültetik a fényérzékeny csatornáikat, ezért ez is használható lesz ideg-gép interfészekre (használják is - távirányítós egér pl :) Ami mégérdekesebb, megoldották, hogy ne csak fénnyel, hanem nanoszerkezetek segítségével rádiófrekvenciás emag hullámokkal is ingerelhetőek. így akár úgy is ingerelhetünk idegkötegeket, pályákat, hogy nem vágjuk el, és nem megyünk bele invazívan.

    200 év szerintem túlzás. Amiket említettem itt, már a jelen technológiái, csak épp sok-sok biomérnökre lenne szükség, akik továbbfejlesztik ezeket humán alkalmazásra.
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.05.30. 22:41:25