• kvp
    #31
    Aram nelkul nincs viz es gaz sem, mert mindket rendszer elektromos szivattyukat hasznal. Viszont pl. itthon a legtobb regi rendszer ugy lett tervezve, hogy kibirjon egy tavolabbi nuklearis toltet altal keltett EMP-t es Kanada is ugy allitotta helyre az elektromos rendszeret, hogy tulfeszultseg eseten is biztonsagosan lealljon, majd annak megszunesekor egyszeruen ujraindithato legyen.

    Egyebkent ha tenyleg osszeomlik a civilizacio, akkor a penz sem er semmit. Szinte azonnal elveszti az erteket (meg megenni sem lehet), tehat onnantol csak a felhalmozott anyagi javak jelntik a cserealapot. Meg a nemesfem sem erne sokat, ha tenylegesen elelmiszerhiany van es nincs esely a rovidtavu talpraallasra, mert azt sem lehet megenni. Valoszinuleg az elelmiszer, az ihato viz es hosszabb tavon a tartos hasznalati cikkek (edenyek, ruhak) es a mukodokepes fegyverek, jarmuvek jelentenek erteket. Ezert van az, hogy ha valaki nagyon tart a civilizacio osszeomlasatol, akkor tartos targyi ertekekbe (tartos elelmiszer, hasznalati tagyak, fegyverek) fekteti a vagyonat. Ez mukodo civilizacio es globalis kereskedelem eseten rossz befektetes, viszont civilizacio nelkul az egyetlen megmarado ertek, mind kereskedelmi, mind tulelesi celra.

    ps: Az egyetlen lakott terulet elleni emp balesetet meg Tesla kovette el, amikor egy Tesla tekercs kisulese miatt felrobbant a par kilometerre levo kisvaros vadonatuj generatora. (a generator fo tekercseben indukalt feszultseg szikraja atutotte a tekercs szigeteleset, majd a generator sajat, kisebb feszultsegu, de joval nagyobb arama leegette az egeszet) Vegul kenytelen volt elkoltoztetni a labort mashova. Azota mar rengeteg elektromos keszulek van, ezert a hasonlo kiserleteket szigetelt falu epuletekben vegzik.