Lapajka#29
"Én az írás azon részét nem értem, ami arról szól, hogy az FPS nézethez több erőforrás kell. Miért? "
A belső nézet, a first person mód mindig jóval hardverigényesebb, mint a külső nézetes tps mód.. nem véletlen elmentek a tps felé a legtöbben a fejlesztők, így czizelláltabb környezetet lehetett rajzolni és nem kellett annyira erős vas... az fps játékokban meg általában ugyebár nem szabad a környezet, nem kell kiszámítani és megrajzolni folyamatosan a terepet, hanem a nagyrésze, csak passzív háttér video és egy sávban tudsz csak mozogni (pl mit tudom én Battlefield stb), persze ez a sáv amiben mozoghatsz minél szélesebbre van véve, nyilván egyrészt növekszik a vas igény, másrészt, pedig meg lehet adni a szabad világ illúzióját... a valós szabad világú fps játékokból manapság nincs sok, pl a Skyrim ilyen, azaz az TES sorozat (de hát az is már jó néhány éves) vagy a Far Cry sorozat... nos azok habzsolják is a vasat... gondold végig mit kell kirajzoljon és kiszámoljon a vas, ha külső nézetben vagy és mit kell bent tartania a vram-ban ha fps -ben vagy...!!! Lényegesen több adatot kell és lényegesen gyorsabban mozgatni a firstperson módban, hiszen egyfelől közelebb nézed a textúrákat ugyebár, tehát a textúra töltések, azok sebessége sokkal intenzívebb fps módban, mint tps-ben, ahol mindent távolabbról látsz, ergo be sem kell töltse a szoftver általában a közeli nagyfelbontású textúrákat a tereptárgyaknál.. továbbá a perspektíva miatt fps-ben a térérzet hatása miatt egy nagyobb buborékot kell a vramban betöltve tartani, mint a tps-ben... nagyobb is és kidolgozottabb a terület részlet tehát az fps-ben, hiába is látsz kisebb szeletet egy időpillanatban, mégis betöltve kell tartsa az egész körpanorámát, ha gyorsan megfordulsz ne szaggasson be hogy épp újra tölti az egészet... a tps-nél is persze betölti, de jóval lájtosabban kell és ugyebár a közép felbontású textúrákkal elég.... a mozgás élethűsége tps-ben jelentősebb, tehát fps (frame per sec) érzékenyebb is az fps, mint a tps és emiatt is igyekeznek optimalizálni és több hardvert terhel mindez.... tehát több szempont és megfontolás is van ami miatt az fps üzemmód jelentősen hardver igényesebb mint a tps...