Lapajka#54
Szerintem sem jó ötlet. Hiszen blindre kiabálunk valóban a "dzsungelbe", ahol nem tudjuk, hogy kik hallják.... mint ahogy nem tudjuk hogy egyáltalán léteznek intelligens élőlények az univerzumban, pláne olyan távon belül, ahonnan valaha is ide lehetne utazni, úgy azt sem tudhatjuk, ha létezik ilyen civilizáció, akkor nem létezik e sok, s ha sok ilyen létezik, akkor köztük nem létezik-e olyan, amelyik nem túl kedves... és megtudják mondjuk hogy itt egy fejletlen civilizáció, már meg is indulnak leigázni, inváziót csinálni... Tehát ilyen "kiabálást a dzsungelbe" csak két feltétellel lenne szabad csinálni. 1 maximálisan tudjuk garantálni már a bolygónk védelmét, olyan technológiával rendelkezünk, teljesen mindegy milyen szintű, módú fejlettségű vendég érkezne, ha támadólag lépne fel bárhogy is, bizonyosan tudnánk ellene hatékonyan védekezni... 2. ha és amennyiben bizonyosan tudnánk hogy nem fordulhat elő ilyen támadás, azaz ismernénk, az emberi léptékű időtávban ide utazni képes földön kívüli civilizációk fő jellemzőit, jellegét, és bizonyosan tudnánk, hogy soha egyik sem jelenthet számunkra semmilyen veszélyt... Namost e két feltétel közül legalább az egyiknek teljesülni kellene.. ám hogy teljesüljön attól minimum évszázadokra, de tán inkább évezredekre vagyunk még... ergo ezt a kikiabálási projektet szerintem át kéne még gondolni picit, és elhalasztani minimum pár száz évvel... Nagyon nagy felelőtlenség ebbe most belevágni, mondhatni ámokfutás... én szóltam... és nem csak én szóltam, de komoly tudósok, pl Hawking is nagyjából pont ugyanezt mondja nem mellesleg... ;) Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2015.02.16. 02:02:18