Zond:
Ja jogos, amit írsz, hogy általában valóban lépésről lépésre mentek. Csak egyrészt a pozitív eredmények mellett ott volt az Apollo-13 szitu, ami más megvilágításba helyezi a dolgokat. Hasonló esetben az Apollo-8-nak annyi lett volna, mert nem a Holdkomppal küldték. Másrészt az Apollo-8 küldetés pont hogy nem tervezett, hanem ad-hoc jelleggel került be a programba. Eredetileg a Holdkomp berepülése volt a cél, csak az nem készült el, így mivel jöttek a hírek a Zond-ról, gyorsan alternatív megoldásként a Hold körülre küldték. A Zond is egykabinos űrhajó volt, csak amíg az oroszok nem tudtak 2 sikeres problémamentes automatikus küldetést végrehajtani, addig nem küldtek embert sem. A Zond 68-ban, max másfél sikerrel büszkélkedhetett. Bár már a rádiózást is lepróbálták előre felvett üzenetekkel, úgy hogy az amcsik először el sem akarták hinni, hogy nem csinálták meg.
Az amcsik nem próbálták ki még az Apollót Hold körül, sem emberrel, sem automatikusan, nem mentek át a sugárzási övön, nem tesztelték valós, nagyobb igénybevétel mellett a rendszert, még is simán emberekkel elküldték.
1. Aha. Kösz hogy a Szojúz-1-et felhoztad, bár izé, ez szerintem pont erősíti és nem gyengíti az álláspontomat!!!
Vagy mi? Talán azt gondolták: ez a Komarov már úgy is bekrepált hagyjuk a xarba a biztonságot, ha a többiek esetleg meghalnak, hát így jártak.
Nem inkább fordítva? Ha már volt egy áldozat talán, akkor még inkább kevesebb kockázatot vállaltak?
2. Pontosítok, nem tekintették az űrt a továbbiakban háborús hadszintérnek, a gazdasági oldalát meg addig is lexarták. Nem akartak már felfegyverzett bázisokat, űrkolóniákat telepíteni a Holdra, Marsra (előtte voltak ilyen tervek, pl Projekt Horizon, Lunex, Zvezda).
A LEO/GEOS pályán keringő felderítő, kommunikációs, navigációs műholdak a földi hadszinteret és gazdasági tevékenységet támogatják, ennek részeként kezelendők. Én teljesen más dimenziókról beszélek. És ez nem sci-fi, mert akkoriban, 67-ig komolyan vették!
67-től érdemes megnézni a NASA költségvetését, egyáltalán nem úgy néz ki, mintha a következő nagy projekt, pl MArs utazás, Hold-bázis benne lenne.
Szal milyen tévedésekről van szó? Eddig még egyet sem láttam. Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.01.30. 15:35:20