• NEXUS6
    #61
    "Vietnám kapcsán meg a tököm tele van azzal, hogy a fától nem látja az erdőt senki. Az amerikai részvétel a háborúban sikerrel ért véget. Pont. A Lin. II siker volt, ÉV rohant fegyverszüntetet kérni. Azt is valahogy elfelejti mindenki, hogy a Lin. II bármikor megismételhető lett volna, az akkori mértékű szovjet részvétellel nem sikerült volna megállítani soha, hacsak egy alternatív történelmben nem tart az ismételt bombázgatás az első Sz-300 exportjáig, ami viszont a '80-as évek végén következett be... (Sz-300 PMU, ami gyakorlatialg az Sz-300 egy korábbi változata, csak átnevezték és ment exportra.)"

    Aha! És arról a mondásról hallottál-e már, hogy a háború a politika folytatása más eszközökkel?
    Ha a politikai céljaikat, hogy gyak ne omoljon össze az amcsibáb, nem túl demokratikus Dél-vietnámi rendszer belátható időn belül nem érték el, akkor, hogy a faxba nyerték a háborút?
    Azonkívül a Linebacker II. során pár nap alatt elveszítették az alkalmazott B-52 stratégiai bombázók 10-15%-át, ami a hidegháború kellős közepén elég érzékeny veszteség volt az erőegyensúlyban, pláne ha folytatni akarták volna.
    És persze a kőkorszakba visszabombázás még a II. VH alatt kiment a divatból. Gyakorlatilag politikailag nem vállalható az eljárás, bár a németek térdrekényszerítése bebizonyította, hogy hatékony dolog ezerszám mészárolni a civileket, meg az infrastruktúrát., meg úgy általában mindent.

    Az amcsi külpol stratégiában az az érdekes, hogy miközben három lábon áll (1. pénzügyi/gazdasági eszközök, 2. kulturális/média, 3. katonai) szükségtelenül gyakran alkalmazzák a 3. katonai, háborús megoldást. Vagy legalább is kísérletet tesznek rá. A kínaiak kezében gyak csak az első eszköz áll rendelkezésre, de egyre inkább globális hatalom pozícióba kerülnek. Teszik mindezt úgy, hogy miközben egy-egy országot, gazdasági szereplőt az érdekszférájukba vonnak nem keletkezik keserű szájíz: azok a szemét összeesküvős kínaiak, meg hasonló népmesék. Pedig a kínaiak, vagy az oroszok nem kevésbé konspiratívak, mint az amcsik.
    Amit elértek az amcsik, amikor valamilyen országot érdekszférájukba tudtak vonni, azt gazdasági/kultúrális/politikai eszközökkel tudták megtenni. A hidegháború úgy ért véget, hogy Európában gyak egy puskalövés nem dördült el, a kelet-európai országok még is térden állva könyörögtek, hogy az amcsi érdekszférába kerülhessenek. Nos ezt egy átlag iraki, vagy afgán emberkénél valszeg nem fogjuk tapasztalni.

    Visszatérve a cikkhez, ilyenformán az F-35 tökre értelmetlen. Miért? Mert az Iraknál, Afganisztánnál nagyobb országokat amcsi még bottal se nagyon piszkálja. Láthatóan kb. egy Lengyelország méretű "kishatalom" az aminek neki mernek menni. Irán már nem ebbe a kategóriába esik, szal az Irán elleni háborút én kizártnak tartom. Hogy mennyire igaz és nyilvánvaló ennek a nagyságrendi határnak a léte a legjobb példa Pakisztán:
    1. Iszlám ország, cseppet sem demokratikus (nők helyzete, meg ilyesmi? hagyjuk)
    2. Nagyjából nyíltan támogatja a szélsőséges iszlám csoportokat, beleértve a Tálibokat is, terror támadásokat intéz India ellen
    3. ATOMFEGYVERE VAN!
    4. Nem csak hogy atomfegyvere van, de a technológia, rakéta/robbanófej proliferációjában aktív szerepet játszik. Közvetít Irán és É-Korea felé!!!!
    5. Ja és OBL is itt bujkált éveken keresztül, az amcsik is itt lőtték le

    E mellet mégis jelentős pénzügyi-katonai támogatást kap, aminek jelentős részét továbbra is Afganisztán destabilizálására fordítja, amcsi életeket is kioltva. Óriási ellentétet tapasztalhatunk tehát csak ennél az egy országnál is az amcsi retorika és a gyakorlat között.

    Kicsit sarkítva nem az F-35-ös projekt, hanem az egész amcsi külpolitika/katonai strtaégia egésze egy béna kacsa. Nem az a gond, hogy nem járul hozzá a Világ egyensúlyához, a béke növekedéséhez, ezt nagyjából mindenki lexarja, hanem hogy a saját hosszútávú érdekeiket sem szolgálja. Mert miközben csak és kizárólag a világgazdaság liberalizációjára koncentrál, eközben ő maga válik kiszolgáltatottá az idegen gazdasági/politikai érdekekkel szemben. Pl. Szépen tisztogatják a közép-keletet és pár éven belül talán majd pont a legnagyobb helyi szövetségesük Szaúd-Arábia fogja szépen létrehozni a hatalmas iszlám államszövetséget, vagy más kisebb államocska, vagy csak akár az ISIS, akit Szaddam kisujjal nyomott volna homokba. És akkor majd áll leesik.