• NEXUS6
    #14
    Az utóbbi 25 év katonai műveleteiben valszeg 1 db kézen megszámlálható, hogy a szövetségesek légiharc során mikor alkalmaztak gépágyút.
    Egyszerűen mindig olyan mértékű légi fölényre, légi uralomra törekedtek aminek az eredményeként a műveletek első időszakában is 1-2 ellenséges gép merészkedett a levegőbe, amivel szemben akár több száz gép is ott volt a műveleti területen, levegőben/földön. Ebből kifolyólag mindig volt valaki aki perceken belül kis/közepes hatótávolságú rakétaindítási távolságban volt és nem kellett pl a jugó Mig 29-esek közelébe senkit engedni, vagy aki ott volt azt biztonságos távolságban el kellett zavarni.

    A lopogató teknológiás gépek ilyen szintű tömeges alkalmazására eddig nem került sor, de pl. a tálib hegyikecskepásztor alakulatok szétveréséhez elegendő egy zéró manőverezőképességű UCAV, vagy ha egy őskövület Tornádó maxigázzal 1 M-mel elhúz a fejük fölött.

    A gépágyúra, lopakodó képességre mondjuk a kínai elvtársak gépeivel szemben lehetne szükség Taiwan térségében pár éven belül. De valszeg ilyen konfliktusra soha nem kerül sor, mert pl. az USA a 30 év alatt felépített szupcsi reülőflottájának jelentős részét elveszítené még ha a sziget annektálását időlegesen meg is akadályozná. Szal mivel ez a konfliktus sem valószínű, így ilyen szempontból felesleges a gépágyú, mint ahogy nagyjából az egész F-35 is.
    Szerintem.