• wraithLord
    #59
    De itt nem "egy" DNS-t terveztek meg, hanem "A" DNS-t. Mi is össze tudunk ollózni tetszőlegesen egy DNS szálat úgy, hogy az működjön is (kódoljon egy életképes élőlényt), de itt a DNS alapvető szerkezetéről van szó, tehát elemibb közreműködésről. A cikk nem a DNS tartalmának manipulálásáról szól, hanem magának a DNS-nek a manipulálásáról (már csak azért sem, mert nincs szó konkrét élőlényről, csak a DNS felépítéséről - tehát kódolási módjával kapcsolatos törvényszerűségekről). Ha egy egész önálló élővilágról van szó, amiben minden élőlény egyazon elv alapján van kódolva, akkor nem "beleirkálásról" kell beszélnünk, hanem magának az örökítőanyagnak a megtervezéséről.

    Más részről meg attól, hogy a sci-fi-kben DNS van, nem valószínű, hogy a galaxis minden élőlényét dezoxiribonukleinsav kódolja :D, szóval a DNS eleve új fejlesztés. Jó, mondjuk ez feltételezés, de az is, hogy az idegeneket is DNS kódolja (és melyiknek kisebb a valószínűsége vajon...).

    A kettő között szerintem nem igazán van éles határ, viszont van egy nagyon széles grádiens... Nem az értetlenségemről van itt szó, hanem hogy szerintem ez az egész téma tök értelmetlen. Érted? Tudományos igényességgel nem hiszem, hogy van értelme foglalkozni vele.