• wraithLord
    #57
    Szerintem az, hogy miért van élet, nem különbözik attól a kérdéstől, hogy miért létezik bármi... Minden azért van, mert létrejöhet - pl. a fizikai és kémiai feltételek megfelelőek ahhoz, hogy valami kialakuljon (másképp: a fizika és kémia nem akadályozza meg, hogy a létező dolgok kialakuljanak).
    Életből azért van kevesebb*, mert a létrejöttéhez sokkal több (környezeti) tényezőnek kell megfelelőnek lennie.

    Valszeg univerzum is azért van, mert van rá lehetőség, hogy legyen. Semmi sem akadályozza meg, vagy minden szükséges körülmény adott ahhoz, hogy legyen. És ha ezek "feltételek" fennállnak, akkor egyszercsak lesz.

    A léttel kapcsolatban két kérdést tehetünk fel: miért és hogyan. De míg a miért egyértelmű (azért, mert semmi sem akadályozza meg, hogy legyen, legyünk), addig a hogyant lehet kutatni - mi teszi lehetővé, mi szükséges ahhoz, hogy kialakuljon az élet. Ezért végül is a "miért" és a "hogyan" ugyanaz.

    (Persze a miértet a hogyanhoz hasonlóan bele lehet paszírozni az intelligens tervezettségbe, hogy idegenek xy módszerrel, zw céllal terveztek minket... De az ugyanúgy nem válasz a miértre, mint a hogyanra sem. Mert az oké, hogy minket xy módon zw célra terveztek, de attól még marad a kérdés, hogy az idegeneket miért vannak és hogyan jöttek létre... :D)




    * kevesebb van, mert pl. bolygót sokat ismerünk, életet viszont egyelőre csak a saját bolygónkon lévőt.