• Archenemy
    #23
    A Maslow piramis egyik legjobb cáfolata, hogy azok is megveszik a tányérostévét meg az ifont, akik amúgy igen szarul állnak anyagilag, és reálisan inkább lakhatásra meg ételre kéne költeniük.

    Az sem igaz, hogy "boldogabbak vagyunk", pontosabban ez egy állítás, amit bizonyítani kéne. Az nem bizonyíték, hogy egy mostani embert ha visszavinnél az ősemberekhez, szarul érezné magát, meg az sem bizonyíték, hogy egy mai ember jobban él, mint egy király. Ezek csak azt bizonyítják, hogy a környezetükből kiragadva és más környezetbe berakva az emberek tudnak boldogabbak vagy kevésbé boldogak lenni.

    Ha valaki abba születik bele, hogy parasztként született és úgy is fog meghalni, akkor ezzel a tudattal is boldog lehet, mert számára ez a természetes. Ha valaki meg a mai korban gazdag volt, elvesztette minden pénzét, és sokkal szegényesebb körülmények közé kényszerül, az meg boldogtalan lesz, holott reálisan még mindig jobb körülmények között él, mint a középkori paraszt.

    Inkább azt gondolom, hogy akkor lesz az ember boldogtalan, ha 1. egyre lejjebb csúszik, 2. azt látja, hogy a környezetének sokkal jobb, mint neki. De ilyen emberből minden korban sok volt.