• NEXUS6
    #7
    A mesterséges intelligencia kérdése ugyan az, mint a robotok kérdése.
    Pár évtizede a robot alatt valami emberszerű gépet értettünk. Ma egy speciális, célszerű kialakítású, ezért az ember felépítésétől eltőrő valamilyen eszközt.
    Bár vannak emberszerű robotok is, de ennek nem sok értelmét, felhasználhatóságát látták eddig. Van aki ezzel szórakozik, de ő is csak találgat, hogy mire lehetne használni.

    Az MI kérdése ugyan ez. Ha eleve az emberi intelligenciára maximálisan hajazó valamit akarunk csinálni, az vajon mire jó? Ha annyira hasonlít rá, akkor miért nem embert használunk. Ha meg eltérő, akkor gyakorlatilag egy célszerű logikai "szerszám", egy fejlettebb program.
    Ugye ott a Terminátoros dilemma, ha fel is ruházzuk a gépeket döntési képességgel, hogy lesz képes emellett titokban egy tőlünk független, fenntartható rendszert megtervezni és kivitelezni, illetve miért is kezdene egyáltalán ilyen tevékenységet?
    Ha meg nem tőlünk független, hanem velünk szimbiotikus/szinergikus rendszert készít az miért baj? A kérdés persze ott lesz, hogy szolgál, vagy kihasznál bennünket, de hát ugye ez minden szimbiózis esetén feltehető.

    A jelenlegi autók tele vannak az embert segítő, de jobbára különálló funkciókkal: sávtartó, táblafelismerő elektronika, dinamikus tempomat, automata fék, stb. Igazából a kérdés az integráció és kontroll kiadása körül zajlik. Ami azt jelenti, hogy ezeket a funkciókat összekapcsolom és egy központi algoritmus ellenőrzése alá helyezem, ami az embertől függetlenül is funkcionál. Valóban cél ez? Mert szerintem vezetni, a dolgokat kontrol alatt tartani jó, ez ad értelmet az emberi létnek. A gépeinket arra használjuk, hogy a kontrollt kiterjesszük és nem arra, hogy feladjuk. Valójában mi nem törekszünk a bennünket veszélyeztető MI kialakítására, annak az esélye, hogy ez valahogy magától kialakul nagyjából zéró és képregénybe való sztori.