OFF
Őööö, hát azon kívül, hogy a klingon-föderációs ellentétben gyak az USA-SZU hidegháborút modellezték a filmekben (kifejezetten a mozifilmekre gondolok) nem sok mélyebb tartalmat látok. Az utópisztikus társadalom bemutatása gyak kimerül annyiban, hogy minden faj minden másik fajjal kamatyol. Kisarkítva.
A klasszikus, meg az NG mozifilmek filozófiája is kb annyi, hogy nem avatkozunk be a primitív társadalmaknál, de hogy miért is nem az eléggé rejtve is marad. Rossznyelvek szerint azért jött ez a filmbe, mert szintén a hidegháborús időszakban az amcsi társadalom a vietnami-háború miatt elhatárolódott a 3. világ "megsegítésétől".
Hát pl ennek ad is egy pofont JJ a darkness nyitó jelenetében. Ami után viszont Pike admirális, Kirk, meg Spock között egy olyan életszagú zaftos főnök-beo lebaszást látunk, ami egyedülálló az ST kimért, íztelen-szagtalan univerzumában.
Mert a JJ részekben, nem csak bunyó van ám, hanem viszonylag reális érzelmek és nem csak a világ/világegyetem nagy kérdéseiről elmélkednek az emberkék.
Én ezért tartom többre bármelyik ST mozifilmnél.
A sorozatok mások, mert ott van idő egy-egy apróbb témán elmerengeni. A klasszikus mozifilmek viszont kb kimerülnek annyiban, hogy Shattner, meg Nimoy végre nagyköltségvetésű jelmezekben és díszletek között nyomhatja folyamatosan az önfényező poénjaikat. Az NG mozifilmek meg ugyan így nagyköltségvetésű díszletek között nyomnak egy-egy epizódot, ami nem igazán több bármelyik tv-résznél.
Szerintem.
ON