• blessyou
    #25
    Cameron rendezni tud, csak írni nem. Olyan lett, mint Lucas. Csak azért, mert valamikor csinált valami korszakalkotót, és abból milliárdos lett, még nem teszi zsenivé, csak legfeljebb jó üzletemberré. Az Avatar meg nem sci-fi, inkább egy egész estés családi mozi piszkosul sok pénzből leforgatva, történetileg nagyjából a Beethoven n-edik epizódjának szintjén.

    És nem az a baj, hogy sokat merít egy vagy néhány műből, hanem hogy nem próbálja új megvilágításba helyezni a történetet. A My Fair Lady is valójában a Pygmalion feldolgozása, de nem egy az egyben átültetése. De Luhrmann Rómeó és Júliájáról (a diCapriós változatról) sem gondolja senki, hogy önálló történet Shakespeare-hez képest csak azért, mert modern környezetben játszódik, és épp az lenne a baj, ha átneveznék a karaktereket meg kicsit megvariálnák a szöveget, és akkor úgy próbálnák eladni, mint eredetitől független mű.

    Az Avatarral pedig épp ez a gond, hogy annak próbál látszani, ami nem. Semmi olyan konklúziót nem tud felmutatni, amit nem tudtunk volna már korábban az "ihlető műből". A történet Disney-meséket megszégyenítő módon játszik biztonsági játékot. Egy pillanatra sem éreztem intenzív konfliktust a filmben, hiszen végig lehet érezni, hogy mi fog következni, és mi lesz a végkimenetel. az egyetlen jelenet, ahol konkrétan felvillantja valós értékvesztés lehetőségét a film, azt, hogy itt tétje van a dolgoknak, az a fa elleni támadás, nem véletlenül az igazából a film csúcspontja narratív szempontból, de végül ott sem történik semmi meghatározó.