Hearts of Iron 4
  • Kotomicuki
    #1244
    Sehogy!
    Ez is olyan játék, hogy mindenki a játékos ellen és ezen alig-alig lehet változtatni.
    A politikai pontokkal lehetne változtatni egy-egy ország nézetein, de ezt már az első naptól kellene és ráadásul még pluszban 1-2, veled szövetséges államtól is, hogy a háborúra hozzád hasonló nézeteket valljanak. Azaz: csalás nélkül ez nem megy - már csak az elköltendő politikai pontok mennyisége miatt sem. (netán átlépsz hozzájuk és egyenként kilépteted őket a szövetségi kötelékből, ha erre van mód egyáltalán, vagy másképp fordítod egymással szembe őket...)
    Ráadásul, ahogy növekszik a feszültség a világban, úgy nő a szövetkezési kedv és ennek a lehetősége is a még el nem kötelezett államoknál. Tehát: mikor belekötsz és elkezdesz jogot fabrikálni a háborúhoz, akkor még nincs szövetségese, de amikorra meglenne a jogod, akkorra már legalább egy szövetségese és annak a hálózata már meglesz és máris uo vagy: egy országot támadsz meg, de egy egész szövetségi rendszer ugrik rád.
    A játék legelején van mód egy államot letámadni (pl. Dánia, vagy Svájc), de ez akár azt is eredményezheti, hogy már a csehek is ellen fognak állni neked, mivel ez annyival megnövelheti a nyugtalanságot, hogy már szövetségeket is tudnak kötni addigra és így lehet, hogy 2 évvel korábban tör ki a világháború, ami nem biztos, hogy - összességében - előnyös számodra.