Hearts of Iron 4
  • PetruZ
    A PDXCON alatti nagy leárazásokban megvettem a TfV és a DoD DLC-ket, utána tegnap nyomtam egyet a franciákkal (még sosem játszottam velük). Hát, most már tudom, miért kaptak ki olyan csúnyán...
    (Kicsit hosszú, nem fontos annyira, spoilerbe rakom.)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Van két olyan trait-jük, ami baromi hátrányos a játék elején. Az egyik a stabilitást nyomja le és redukálja a manforce-ot, a másik +75%-ot rak minden land doctrine fejlesztésére. Előbbit viszonylag könnyű leszedni néhány fókusz után, de ez egy 90 napos sztrájkkal is jár (hacsak nem akarsz a komcsiknak kedvezni), ami elég hátrányos, ennyivel lemaradsz (bár lehet, hogy csak random event volt, mindenesetre egyszerre jött). Pláne, hogy kezdetben piszok kevés katonai gyáruk van (talán csak 8), ami röhejes. A doctrine lassúság viszont végzetes és elég mélyre kell bemászni a fán ahhoz, hogy fel lehessen oldani. Van több megoldása is, de egyik sem jó igazán. A leggyorsabb talán, ha fasiszta leszel és eldöntöd, hogy te vagy az árja és mindenki más bekaphatja. Ha békésen próbálnád, a status quo-ra és a védekezésre alapozva, akkor az utolsó előtti lépésben egy teljes évet kell várnod. Ez teljes halál, a németek már '38-ra kihúznak majdnem mindent, a csatákban pedig a taktikai hátrány (és a roppant gyenge gyártókapacitás) gyakorlatilag végzetes. Maximum az orosz módszer működik, ha bedobsz minden élőerőt, és ezzel lassíthatod kicsit őket, hogy +1-2 hét kelljen még a kapituláció előtt...
    Van még egy lehetőség a kisantant felé, kihagyva az Allies-t és a cseheket bevonva, de mire idáig jutsz, jön München, ahol bármit választasz, rosszul jársz. Nálam itt borult ki a bili: már lejárt volna a 365 nap, amikor jött München, az egyik fókusz skipelődött, kénytelen voltam az angolokkal összeállni, a csehek beintettek a németeknek, azok hadat üzentek, a csehek is beléptek a szövibe, onnantól meg jött a dominó: az angolok mindenkit behívtak (még a lengyelek is jöttek), a németek meg az olaszokat és a magyar királyságot (nálam Ottó király lett, pedig még Trianonnal is kedveztem nekik). Érdekes, hogy Hitlert ezután nem sokkal megölték, de a háború folytatódott, az event-ek meg úgy jöttek, mintha mi se történt volna. A németek pl. elkezdtek ellenem casus bellit gyártani (pedig már bőven háborúban álltunk), meg a balti államokat fenyegették, megtámadták a jugókat (ami kettéesett és a déli oldal a románokkal beállt hozzánk), stb.. A Benelux átkarolás szóba sem jött, kis kezdeti állóháború után átgyalogoltak a Maginot 10-es erődjein, mint kés a vajon...

A kapituláció előtt feladtam, mindenesetre érdekes tanulság volt. Volt két francia autóm is és sokáig nem hittem a szólásban, de a második kocsi és a HoI4 után már elhiszem: franciát többé soha. :)

Figyeltem viszont a csatákat és észrevettem pár dolgot. A németek egyszerre tudtak háromfrontos háborút vívni (a lengyeleket és a cseheket simán bedarálták, és közben segítettek a magyaroknak), miközben én három majdnem full 24-es hadsereggel (nagyrészt gyalogság, motorizált, némi könnyűpáncélos és hegyi) nem bírtam megállítani őket.
    Az egyik furcsaság a légi csatákkal kapcsolatos. A légierőm tűrhető volt és hozzárendeltem azokat a fronton harcoló seregekhez. Ekkor viszont a területi légifölény szinte mindig elveszett. Ha kivontam a sereg alól és területi feladatra raktam, újra zöld lett. Látott már valaki ilyet? Elvileg annyi lenne a dolga, hogy a sereggel vonulva a legközelebbi repterekről ugyanazt csinálja, mintha kézzel állítgatnám. Megnézem majd más nemzetekkel is, talán valami doktrína nem volt meg hozzá, hogy teljes értékű lehessen (bár a légi doktrínákban a TAC ágon már eléggé elől jártam).
    A másik a skillek és a taktikák. Saját 5 vs német 3 ellen folyamatosan vesztésre álltam. Azt vettem észre, hogy a rengeteg hiányzó taktika miatt a különbség a visszájára fordult, szinte esélytelen nyerni. A 10-es erőd se ért sokat, max. védekezésben, de olyan taktikákkal jöttek, amik majdnem teljesen ignorálták ezt. Szóval a megfelelő doktrínák nagyon fontosak.
    És még valami: ha hiányos a felszereltséged, az döntő hátrány lehet (sárga kis felkiáltójelek az ikonok mellett). Bizonyos szint alatt a max. org/str úgy bezuhan, hogy pár nap után feladják a csatát és legfeljebb csak visszavonulnak, előre már nem. Innentől kezdve a jobb felszereltségű, kisebb, tapasztalatlan erők megeszik a manpower-ed, nem tudsz annyit utántölteni, hogy elég legyen, és nem számít a skill, vagy a supply, veszíteni fogsz.