Hearts of Iron 4
  • Kotomicuki
    #1119
    Ha megkapják a kutatásokat, amik sokat javítanak rajtuk és a megfelelő kutatócsapattal vannak kifejlesztve ÉS kapnak némi XP-extrát is, akkor azért a III-as típussal egy rátermett parancsnok már tud eredményeket felmutatni..., a konvojok ellen, mert hadihajók ellen (legfőképpen az alacsony sebességük és a torpedók kicsi hatótávja miatt) legfeljebb menekülni tudnak.
    Szerintem, azért tényleg nem érdemes építeni őket, hogy BB-t és CV-t vadásszanak: utóbbiak mind gyorsabbak náluk és egyszerűen elhúznak előlük/tartják a nekik még jó pozíciót.
    De, ha meg kell fojtani a tengeri szállítást (alapanyag, szárazföldi harci egységek), akkor abban sokkal hatékonyabbak tudnak lenni a repülőknél (50-70 szállítóhajót simán elkap 20 db, "jóképű" III-as /csata) - "csak" fedezetet kell tudni nyújtani nekik, vagy "tisztán tartott" térségben bevetni őket és idejében elkerülni az ellenséges CV-ket/romboló-hordákat velük.
    A kezdeti II-eseknek, HA nem kapnak legalább 3 kutatást (esélytelen: vannak ennél fontosabb dolgok is akkor még) ÉS nincs akkora szerencséjük, hogy elkerüljék a nagyobb, ellenséges flottákat (ez is ritkán szokott összejönni), akkor tényleg nincs értelmük - még a Balti-tengeren is lemorzsolódnak, légi fedezet mellett is, ha nincs rájuk "költve" a kutatás.
    A másik hátrányuk a szerintem magas manpower-igényük (akárcsak a rombolóké), amire a szárazföldi egységeknek is nagy szüksége lenne.

    Hhmm, szuper BB..., lassú: nem tud sebzetten menekülni, így nagyobb arányban kerül a tenger fenekére, mint egy gyors csatahajó (a kutatócéggel némi tűzerőt föláldozva kaphatnak többletsebességet, ami az alakzattartásnak sem árt), vagy BC. A hoi 4-ben gyorsan javítanak hajót, így a túlélés jelentős gyártósori- és manpower-igényt spórolhat meg.
    Ha a hajók is megkapják a maguk kutatásait, akkor azért, igaz: részletekben és mindig légi fedezettel, de el lehet verni velük az ánglius flottát is!

    A lényeg: ha a tengeri egységeknek van légi fedezete (akár csak közepes bombázó is), akkor sokkal nagyobb eséllyel élik túl az ütközetet és/vagy győznek.