• Amergin
    #1
    Japánban japán vezetés van -ellentétben hazánkkal. Kb. ennyi.
    A történelem, a történések végtelen mélységűek. Az, hogy ki mit emel ki belőle (pláne, ha a közelmúltról van szó) mindig csak és kizárólag az aktuálpolitikáról szól. Arról, hogy kinél legyen a hatalom és a véleményhatalom. Arról, hogy mindebből az "emlékezésből" ki húz a jelenben hasznot.
    Ezért van nálunk minden évben holokauszt emlékév, mindegyikben 365 holoemléknappal és azokban 24 holo emlékórával.
    Próbálna csak meg egy japán Japánban olyan törvényt elfogadtatni, ami pl. a nankingi mészárlást tagadókat szabadságvesztéssel bünteti. Ez elképzelhetetlen, hiszen ott nem az idegenek előtt csúszó-mászó vezetés van. Nem engedik meg, hogy több ezer kilométerekről mondja meg nekik valaki, hogy a múltról hogyan kell gondolkodniuk, hogyan kell érezniük.
    Kétségkívül követtek el borzalmas dolgokat, volna miért "kollektív bűntudatot" érezniük, még sem éreznek -nagyon helyesen. Mi, magyarok viszont kötelesek vagyunk minden nap "emlékezni" olyan "gaztettekre", amiket el sem követtünk.
    Hogy is van ez?
    Az pedig, hogy ki a háborús bűnös és ki az, aki patyolattiszta lélekkel ítélkezik fölötte, az csak egy valamitől függ: melyik oldal nyert a háborúban. A győztesnek ugyanis automatikusan "igaza lesz" és ő lesz a "jó", míg az ellenség lesz a "gonosz", akit meg kell büntetni.
    Sokan hisznek ebben, mert ez kényelmes.