• mtibee
    Én a linkelt cikkből indultam ki, ami javarészt az otthoni felhasználók szemszögéből írta le a problémát, nem gondoltam bele, hogy a nagyok is bukhatnak rajta. Mondjuk sajnálni nem fogom őket, mert kb. egymás között utalgatják a mi nehezen összeguberált pénzünket... Amúgy, ha van valami részletesebb cikk erről, légy szíves linkeld be nekem, mert úgy látom, hogy Te többet tudsz a sebezhetőségről! Különösen az érdekelne, hogy mit kell letiltani a processzorban, ami a teljesítménycsökkenést okozza. (Az egyetemen tanultam a processzorokról, és programozni is, de még ez a tudás is kevés ahhoz, hogy kitaláljam, hogy hol a gyenge pont...) Köszi!

A véletlenekben pedig egyszerűen nem hiszek, valahogy mindig kiderül, hogy az egyes botrányok időzítve, mindig akkor kerülnek felszínre, amikor épp "jól jön" az egyes cégeknek. További érdekesség, hogy valahogy nem érdekli a multikat, ha milliószám lopják el tőlük a felhasználók adatait, de ha valaki képes egy 20 éve meglévő hibát kihasználni - amire ezek szerint még nem volt példa -, rögtön be tudják foltozni a lyukat, csak épp úgy, hogy a következéménye árbevétel legyen. Mert ugye akár az általad említett Amazonnak, akár a Google-nek kell új szerver, az is jó pénz. Azt pedig Te magad is elismerted, hogy a mezei júzer egyszerűen megy, és vesz új gépet, nem pedig kártérítésért perel.

Hogy a kérdéseidre is válaszoljak:
    - igen, szerintem a processzorgyártók már hosszú évek óta tudták a hibát, csak várták, hogy mikor lenne a legideálisabb időpont előhozakodni vele (és mivel épp egyre kevesebb új vas fogy, ez egy kiváló időpont, hogy avultassák a régi gépeket);
    - ha egy céghez a korábbinál nagyobb megrendelés érkezik, nem habozik nagyobb gyártósort felhúzni, ha az érdekében áll - ilyen a piac;
    - a nagyobb cégek előre tervezik a pereskedések/pénzbüntetések költségeit, és jelentős ügyvédgárda dolgozik nekik állandó jelleggel.

Továbbra is azt tartom tehát, hogy az avultatás szándékos, és az eleinte csak Intelt érintő probléma azért került kiterjesztésre a többi processzorgyártóra, mert megállapodtak egymással a sebezhetőség nyilvánosságra hozásában.