-
A minimálbéresek? Sajnos az ország háromnegyede. Az átlag a bruttó milliós keresők miatt 160k. Mert kevesebben vannak a jól keresők, viszont ők 5x-10x keresnek többet a minimálnál. Az átlag kereset dolog pusztán matematika. Az hogy 160k az átlag, nem jelenti semmit. Ahogy ez esetben sem jelent semmit.
Pár adat:
A 2014-es adatok alapján 4,5 millióan élnek minimálbérből és több mint 1,5 millióan a szegénységi küszöb alatt. Magyarország (bejelentett) lakossága 9,85m fő, de számoljunk a nem keresőkkel (gyerekek/nyugdíjasok/betegek). Így kb az jön ki, hogy az ország 70%-a örül, hogy lyuk van a se**én. Szomorú, de ez van.
Volt régen egy társalgás arról, hogy miért nem olyan egyértelmű ez sokak számára. Itt jönnek képbe, az un. társadalmi körök. Az emberek az esetek nagy részében a saját szociális helyzetéhez hasonló emberek között mozog (munkahely, barátok, környék, esetleges szórakozóhelyek).
Tulajdonképpen öntudatlanul elszigetelve a többi társadalmi osztálytól. Míg X Gézának-nak minden ismerőse, barátja 20 milliós kocsival jár, cége van, nyaralója a Kanári szigeteken, addig Y Géza kenyeret kér a szomszédtól, akivel egyébként 3 műszakban dolgozik, havi 70 ezer Ft-ért és tök természetes számára, hogy 3-4 hónappal van elmaradva a közüzemi számlákkal. Meg persze van a középosztály a kettő között. Minden osztály úgy gondolja, hogy a többi osztályban kevesen vannak, az a szomorú vagy szerencsés sors, amit ő él. Pedig nagyjából ugyanannyian vannak mindhárom főosztályban.
Ez - megint egy más, mélyebb téma - meg szükséges a modern gazdaság működéséhez így vagy úgy (polgár irányítás, olcsó munkaerő, felső osztály költekezése, stb mind-mind hatással van egy ország működésére. És a modern világéra). Persze nem ilyen minőségben, mint itthon, vagy a szegényebb keleti területeken. Lehet(ne) úgy is, mint pl. Ausztriában.
Egyébként a sajnálkozó Magyar dologgal kapcsolatban én - bejártam Afrikát és Ázsia nyugati részét, de elég csak Boszniáig elmenni - mindig azt szoktam mondani, hogy akármilyen rossz a helyzet itthon, még így is királyként élünk a tőlünk keletre élő cirka 4 milliárd emberhez képest. Menjetek el pár napra egy fejlődő országba és meg fogjátok csókolni az aszfaltot Ferihegyen:)