lamer the true#19
Hát sokszor hallani a munkáltatók baját, hogy nincs szakember stb.
Jómagam is tervezek munkahely váltást úgyhogy most pont képben vagyok.
Nézzük most egy mérnök infós véleményét a vállalatokról egy évtizednyi munkával a szakmában.
Irreális elvárások kiírása az új kívülről jött emberrel szemben: 3 műszak, hétvégi ügyelet, fluent english... stb.
Nem szégyellem bevallani, hogy sok speciális célrendszerről alig vagy semmit sem hallottam, de kizárt, hogy pár hónap alatt ne lehetne megtanulni őket. Ezért csak olyan emberek jöhetnek szóba, akik a konkurenciánál dolgoznak. Ők meg kb. annyit keresnek, mint akárhol máshol, így nem is fognak elmenni onnan.
Nyelvtudás: Aki ma fluent english, és mérnöki diplomája van nem tartom épelméjűnek, ha itthon marad. De még, ha nincs családja és huszonéves, de már alap, középfokon beszél, az is jobban jár, ha nem itt kezdi az életét.
Fizetés: Ha bármelyik londoni vendéglátós a dupláját vagy háromszorosát keresi meg egy átlag itthoni mérnökhöz viszonyítva, akkor komoly gondok vannak. Akkor még nem is beszéltem a kinti mérnökök 30-50 (+ juttatások) ezer fontos béréről, ez 9-15 millió évente! Ez az ÁTLAG! alkalmazott, nem egy kulcsember a cégnél vagy kis főnök.
Persze a lényeg, hogy egy multi pont azért keres itt munkaerőt, mivel itt töredékéért fog találni. Ez viszont a mai nyitott határoknál egyre kevésbé jön be. Tény hogy harmincasként már nem olyan egyszerű kimenni. A család és a barátok sokkal fontosabb, mint a pénz, de akkor is frusztráló ez a különbség.