• kvp
    #12
    Ha nem keszitunk ontudattal rendelkezo mesterseges intelligenciakat vagy legalabbis nem adunk nekik vezerlesi jogot semmihez es/vagy baratsagosak lesznek az emberekkel (mint mi a macskakkal), akkor meguszhatjuk.

    Egyebkent meg a tavolabbi kozeljovoben az egyetlen gond az lehet, hogy nem csak afrikaban lesz sok szuksegtelen ember, hanem a fejlett vilagban is, raadasul mar most is sokan vannak. Ez persze megoldodni latszik, mert a fejlett vilag lakossaga fogy, sot nemsokara kinae is fogyni fog, meghozza gyorsan.

    Emberekre egy ideig biztos szukseg lesz, pl. mernokokre, muveszekre, stb. Tehat a kreativabb szakmakban, mivel egyelore egy buta MI megalkotasa is nehezsegekbe utkozik, de egy tervezomernok munkajat vegzo rendszer meg eleg messze van.

    Tehat osszesegeben idealis esetben a kapitalista rendszer megtartasa eseten egy olyan vilagot kepzeljunk el, ahol a munkasosztaly a tervezomernokokbol (tehat a mostani muszaki ertelmisegbol) all, mig az uralkodo oszaly az eddigi gazdagokbol. Tovabba van egy csomo szegeny, akiket valamiert meghagytak (valoszinuleg tartaleknak vagy humanista okokbol). Egy kapitalista rendszer mukodokpes lehet tisztan tokes reteggel is, tehat a szegeny munkasok meglete nem feltetele, de nem is zavarna a letuk egy fejlett techologiakra epulo tarsadalmat.

    Nem kapitalista rendszer eseten (lasd: star trek) pedig barmi megtortenhet. Viszont sok scifi iro, szociologus es jovokutato foglalkozott mar a temaval es mindenki mas eredmenyre jutott. En erre annyit tudok mondani, hogy majd meglatjuk...