• Macropus Rufus
    #5
    - UVC: bőr gyulladását, késői pigmentálódását, a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatja, illetve erősen irritálja a szemet.

    - UVB:képes kiváltani az UVC fent említett hatásait, emellett felelős a fény okozta rákképződést okozó hatásokért (carcinogenezis), valamint a fény immunrendszert gátló hatásaiért (fotoimmunoszuppresszió). Ez a tartomány kell azonban a D-vitamin szintéziséhez is. A természetes napfénynek mindössze 1/15-öd része UVB.

    -UVA: sugarak 500-1000-szeres intenzitással vannak jelen. A legfontosabb biológiai hatásai a bőr azonnali barnulása, a meglévő pigment tartalom sötétedése. Az UVA szintén bőrpírt, gyulladást kelt (erythema), de ellentétben az UVB-vel ez csak több nap után jelentkezik. Szintén van rákkeltő hatása.

    ez meg a tudományosabb magyarázat:
    " UV-A A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő."

    "UV-B: Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t (a DNS molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin-bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi"

    "UV-C: teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják."

    felhívnám a figyelmet arra, hogy a szervetzett védekezésből barnúl és nem azért mert az jó neki! Biztos jó dolog így játszani a szervezettel, de sztem hosszú távon gondok lehetnek, kezde a bőr gyorsabb öregedésén egészen a bőrrákig.

    sztem inkábvb váltsál dokit ;)