paj01#22
Jólvan nem ellenkezem. A másik oldalon van a szaktudás:) Én azért optimista vagyok a dologgal kapcsolatban, bízom benne, hogy nem csak ilyen zöld tessék lássék dolog ez az egész, hanem ténylegesen valami stratégia része ahogy állítják.
Az odáig megvan, hogy a hibrid rendszer nem éppen alkalmas a repülőkre mert mindenképpen nehezebb plusz veszteségek stb...Az autóknál is ez volt aztán most már egész durva hibrid hajtások vannak. A belsőégésű motorok gyengéit jól egyensúlyozza a villanymotor. Nem hiszem, hogy csak divatból gyártják ezeket.Tesla kisebb bakik ellenére egész jól muzsikál, Forma-1-ben, autósportokban is ezt erőltetik. Csak nem lehet olyan elvetélt dolog ez. Top gearben mutogatták a McLaren/Porsche új csúcs hibrid járgányait és egész lenyűgözőek. Alacsonyabb fogyasztás, jobb gyorsulás, kevesebb emisszio, nagyobb teljesítmény a plusz súly ellenére! Igen ott van a kocsiknál a fékezésből visszanyert energia, de pl a repülőknél is lehetne valami kinetikus energia visszanyerő rendszer. Pl ott van a több száz km/h órával süvítő menetszél.Ha repülés közben vhogy hatékonyan tölthető lenne az akksi az azért elég előnyös lenne.
Nyilván a repülés más tészta, de ott sem kizárt?, hogy a nehezebb hibrid hajtás ellenére hatékonyabb/fenntarthatóbb lesz az összképet tekintve már csak a nem megújuló források elhasználása okán is. Nem tudom pl mennyi kerozint éget el egy 747-es felszálláskor de lehet, hogy egy villanymotorral megtámogatva kedvezőbb lehetne a fogyasztás. Gondolom a hurcolt üzemanyag sem kevés súly azért. Úgy tudom minden járaton jóval több kerozin kell hogy legyen mint amennyi csak az útra elég. Pl ebből a többletből is lehetne lefargni mert vész esetére ott lenne a villanymotor és így tovább csökkenhetne a súlykülönbség a hagyományos megoldáshoz képest...
Légyszi ne hurrogjatok már le, nem tényszerűen írogatom a dolgokat, csak ötletelni próbálok. Talán jobb mintha simán ideírjuk hogy ez az egész egy fasság:) Lehet, hogy baromságokat írok de ez nem egy szakmai fórum, belefér. Másrészről meg szivesen fogadom a kiigazításokat a témában ha megfelelő hangnemben van leírva. Úgy utálom ezt sg-ben. Az ember nem mer kommentelni mert ha véletlenül hibás megállípítást tesz a kvantum összefonódásról rögtön ott terem egy elméleti fizikus aki fellengzősen leidiótázza. Nem értem miért nem lehet kulturáltan észt osztani.
Ezt a LI géptestet meg felejtsétek már el:D Csak annyit akartam ezzel, hogy biztos most is dogoznak valami forradalmi baromságon amiről nem tudhatunk.