gforce9#57
A multiverzum elmélet elterjedése inkább filozófiai alapokon nyugszik, mintsem igazolható dolgokon. A kiindulópont akkor kezdett el kialakulni, amikor megértették, hogy milyen finomhangolású az egész univerzum ahol élünk. Azok a fizikai állandók (amelyeket jelenleg állandóknak és nem származtatott értékeknek tekintenek: elektrontömeg, proton-neutron átalakulás gyakoriság, stb) nagyonfontosak, hogy annyik legyenek amennyik. Ha egy kicsi változást eszközölünk rajtuk, nem lehetnénk mi sem. Amikor erre rájöttek 3 féle magyarázattal lehetett élni alapvetően.
1. Valami felsőbb erő (isten, teremtő vagy tudjaafranc ki) állította be ezeket az értékeket úgy ahogy. Ebben én személy szerint nem tudok hinni.
2. Azért akkorák ezek az értékek amekkorák, mert ha nem így lenne mi sem lehetnénk, hogy ilyesmin gondolkozhassunk ezekután felesleges ezen rágódni.
3. Nem csak a mi univerzumunk létezik, hanem számtalan másik, ahol ezek a mi általunk megszokott állandók más értékűek. Vannak olyanok, amelyekben emiatt élet sem lehet. Mi egy olyanban élünk amelyik alkalmas rá.
Jelenleg ki ki saját beállítottsága szerint eldöntheti, hogy neki melyik verzió tetszik. Én személy szerint az utóbbi 2 között nem tudok dönteni :) Persze mindenkinek lehet kitalálni saját verziót is, bár nem tudom mi lehetőség van ezeken kívül :)