gforce9#54
Megpróbálom úgy megfogalmazni, hogy szemléletes legyen, ha hibázok, majd javítanak, akik jobban képben vannak. A Michelson-Morley kísérlet egyébként az éter kimutatására lett volna alkalmas, nem volt ehhez köze elvi szinten sem.
A jelenlegi kísérlet szigorúan elvi szinten a következő: Képzeljünk el egy síkot. Vegyünk fel rajta egy háromszöget. Az euklideszi geometria szerint a háromszög belső szögeinek összege 180 fok. Ha ugyanezt a háromszöget ráfeszítjük egy görbült felületre, akkor a szögeinek összege megváltozik, mert egy gömb felületére rajzolt háromszög szögeinek összege nagyobb mint 180 fok. Tehát, ha a körülöttünk lévő téridőt "síknak" görbülésmentesnek tekintjük. (a nap és a föld alig-alig görbíti, szóval jó közelítéssel sík is), akkor ha ideér hozzánk egy gravitációs hullám hatást fog gyakorolni ránk, illetőleg a körülöttünk lévő téridőre. Görbíteni fogja. A görbület nagyságát pedig a műszerekkel ki lehet mérni ugyanúgy, ahogy a szögek mérésével különbséget lehet tenni, aközött hogy a háromszög sík felületre van rajzolva, vagy görbült felületre. A mérés elve ez. A technikai részletekkel nem vagyok tisztában. Én nagyon kíváncsi vagyok mi lesz az eredmény :)