• Vol Jin
    #84
    "Igen, de itt nem a tömeg alakul át mozgási energiává, hanem a mozgási energia függ a tömegtől és a sebességtől. Félreérthetően fogazlmaztál korábban. Mondjuk attól függetlenül szerintem érthető volt, amit mondani akartál. Nem tudom hogy jönnek ide relativisztikus képletek."

    Úgy jött ide, hogy Irasidius a relativisztikus tömegnövekedésről beszélt:

    *****************************
    Viszont a lényeg ez: Ugye arról hallottál már arról legalább fél füllel, hogy a sebességgel nő a tömeg és a tömeg energiává alakul? Itt óriási sebességről van szó és hatalmas tömegről. Egy 180km átmérőjű kráterrel számolva 4,2 x 10 23 J energia szabadult fel...
    *********************************

    Kiemelném a lényeget amire reagáltam: "a sebességgel nő a tömeg"

    Erre meg én ezt mondtam:
    ---------------------------------
    Egy üstökösnél, meteornál ez a hatás nem számottevő. Ahhoz a fénysebességhez kell közelíteni.
    -------------------------------------

    Tehát a lényeg, hogy meteor sebességeknél nincs számottevő tömegnövekmény. Még a képletet is belinkeltem, ami szerint egy 30km/s sebességű kétszázezer tonnás meteornál egy kilogramm a relativisztikus tömegnövekmény.

    Hogy borzoljam tovább a kedélyeket, erre is reagálnék: "és a tömeg energiává alakul"

    Itt totálisan lejön a teljes képzavara. Neki szent meggyőződése lehet, de legalábbis valami bizarr dilettáns katyvaszban keveredik a newtoni fizika a számára teljesen homályos einsteinivel. Azt képzeli, hogy a meteor becsapódásakor az E=mc2 energia szavadul fel, és ezt ekvivalensnek tartja az 1/2mv2-el.

    Totál káosz.